Výuka jazyků začíná v září

24.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Prázdniny se krátí a je nejvyšší čas začít s přípravou na nový školní rok. Škola začne také vám, kdo jste si zvolili intenzivní jazykový kurz. Kdo jste ještě přihlášku podat nestihli, pospěšte!

Téma týdne: Výuka jazyků začíná

Začít s výukou jazyků se dá v každém věku. Víc než na talentu záleží na vůli a ochotě se učit nové věci. Je nepravděpodobné, že čerstvý padesátník se po půl roce intenzivního kurzu angličtiny stane tlumočníkem (obzvlášť, když do té doby byl traktoristou velkého JZD), ale to mu nemůže zabránit v tom, aby to nezkusil, aby se do kurzu přihlásil. Se studiem jazyků se dá opravdu v každém věku.

Intenzivní kurzy od září
Ne už tak ale v každou roční dobu. Jazykové kurzy nezačínají libovolně po celý rok. Každý kurz má svůj "rozvrh hodin" a tím se řídí. Je dobré si start studia naplánovat. Právě konec srpna je nejlepší k přihlášení se do intenzivních, pomaturitních kurzů. Ty na většině škol začínají 1.září. Je to proto, že studenti tohoto typu kurzu docházejí na výuku 5 dní v týdnu vždy na 4 vyučovací hodiny denně. Za týden je to tedy 20 vyučovacích hodin. Tyto kurzy jsou vyhláškou MŠMT uznány jako studium a tím studenti získávají všechny studentské výhody (slevy na hromadnou dopravu, daňové výhody,...).

Nezapomeňte: Kurzy intenzivního pomaturitního vzdělávání začínají ve středu 1.září!

Dvakrát týdně od rána
Druhým běžným typem kurzů je ranní, odpolední nebo večerní výuka. Tyto kurzy obvykle probíhají od 7:00 do 8:30, 13:00 - 14:30 a 17:00 - 18:30 a to obvykle 2 dny v týdnu. Za týden jsou to pak celkem 4 vyučovací hodiny (každá má 45 minut). Vhodné jsou hlavně pro zaměstnané nebo pro studenty, kteří si chtějí jazyk opakovat a ev. se v něm zlepšit.

Velkou skupinou v těchto kurzech jsou skutečně studenti a ti nastupují zimní semestr až koncem září. Tomu je přizpůsoben i začátek těchto kurzů. Začíná, stejně jako semestr, koncem září. Podle našeho malého průzkumu mezi pěti jazykovými školami 4 z nic začínají tyto kurzy koncem září a jedna nejen koncem září, ale průběžně kdykoliv v průběhu roku, vždy po obsazení minimálním počtem studentů. Hromadná výuka se odehrává obvykle v počtu 6 - 12 studentů.

Tip: Ptejte se na počet studentů v jednom kurzu. Čím méně, tím lépe!

Tuto službu vám ale nakonec nabídne každá ekonomicky uvažující jazykovka. Když seženete skupinu kamarádů a bude vás např. 10, vyjde vám jistě škola vstříct a spec. termín mimo plán vám ráda otevře.

Nezapomeňte: Kurzy ranní, odpolední a večerní začínají obvykle koncem září!

Kurzy dostupné po celý rok
Výuka jazyků je bohatá nejen co do jejich počtu, ale i ceny, způsobu výuky, metodice a zahájením školního roku. Firemní kurzy zahajují po celý rok a individuelní nemají rozvrh hodin vůbec (místo výuky, počet studentů ve skupině, pokročilost, četnost výuky, rozsah kurzu, zahájení i použité materiály záleží pouze na vašem rozhodnutí). Tyto kurzy jsou poněkud dražší, ale to jistě zájemce neodradí.

Hvězdy vám budou jistě nakloněny. Začněte s výukou ještě dnes. Vyberte si tu správnou školu, kurz a termín!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky