Komoditní vývoj v říjnu

11.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V říjnu byla největší událost na trzích pozastavení činnosti americké vlády. To způsobilo obavy z negativního dopadu na ekonomiku USA. Více jak 800 000 úředníků bylo 16 dní na nucené dovolené a to se podepsalo na negativním sentimentu u cyklických komodit, jako je kupříkladu ropa.

Největší propad v říjnu zažila bavlna, jejíž cena poklesla o více než 10 procent. V USA jsou ideální podmínky pro probíhající sklizeň. Naopak nejvíce mezi komoditami posílil kontrakt na hovězí maso. To zdražovalo kvůli vysoké poptávce.

Čínské importy zlata z Hong Kongu v září mírně poklesly ze srpnových 110,2 tuny na 109,4 tuny. Klesají tak již druhý měsíc v řadě. Enormní nárůst čínských importů od začátku letošního roku stačil pokrýt vysoké prodeje zlata z fondů ETF po celém světě. Tříměsíční zápůjční sazba zlata GOFO (Gold Forward Rates) se dostala 16. října již po druhé tento rok do záporných čísel. Znamená to v podstatě nedostatek fyzického zlata na mezibankovním trhu. Měsíc uzavřela GOFO sazba na hodnotě - 0,03 %.

Cena ropy WTI se na konci října dostala na čtyřměsíční minima. Zásoby ropy v USA rostly šestým týdnem v řadě o 4,1 miliónu barelů na celkových 383,9 miliónu, což je nevyšší úroveň od června. Přesto jsou zásoby ropy v USA 11 procent pod pětiletými průměry. Cena ropy WTI propadla na konci měsíce pod 95 dolarů za barel. Cena ropy Brent, která byla více ovlivněna výpadky dodávek z Libye, propadla na konci měsíce pod 107 dolarů za barel. Rozdíl mezi cenou ropy WTI a Brent se dostal na 13 dolarů za barel, což je nevyšší hodnota od 11. března.

Kukuřice během října oslabila na tříletá minima. Od loňských maxim cena spadla již o 49 procent. Ty byly způsobeny nejhorším suchem v USA od třicátých let minulého století. Současné zlevňování je zapříčiněno především zprávy o bezproblémově pokračující sklizni a dobré kvalitě sklizené kukuřice. Celosvětové zásoby by podle amerického ministerstva zemědělství měly do konce sezóny 2013/14 vzrůst na 12letá maxima.

Cena pšenice klesla k měsíčnímu minimu v důsledku rozhodnutí indické vlády zbavit se přebytečných zásob této komodity. Tento krok by mohl uspokojit přebytečnou poptávku po pšenici. Indie schválila snížení minimální ceny pro prodej svých zásob pšenice na 260 USD z předchozích 300 USD za tunu, což by mělo zvýšit poptávku po těchto zásobách, které se nyní pohybují na více než dvounásobku běžné potřeby. Indická vláda běžně od tamních farmářů vykupuje kolem 30% produkce jak pšenice, tak i rýže.

Posledních 10 obchodních dní v říjnu bavlna bez jediné přestávky zlevňovala, čímž dosáhla nejdelší série poklesů od roku 1979. Pro zlevnění hovoří zrychlující se sklizeň na bavlníkových plantážích v USA. Státy Texas a Georgie, které jsou z hlediska USA nejvýznamnějšími pěstiteli bavlny, očekávají v následujících dvou týdnech spíše sušší počasí. To jsou ideální podmínky pro probíhající sklizeň. K 27. říjnu bylo v USA sklizeno 34% úrody bavlny, tedy o 21% více než o týden dříve.

Cena hovězího ke konci měsíce po značném růstu korigovala. Vytrvalé zdražování futures na hovězí dobytek a s tím spojený růst cen masných produktů z hovězího masa se již negativně podepisuje na poptávce. Jak maloobchod, tak i restaurace v USA odebírají méně hovězího. Tamní zpracovatelé masa též zpomalují výrobu.

Tabulka č. 1: Změna ceny v říjnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.10.

ropa WTI

-6

96,38 USD za barel

zlato

-0,3

1323,7 USD za oz

měď

-0,7

3,3 USD za libru

kukuřice

-3

4,28 USD za bušl

pšenice

-1,6

6,6 USD za bušl

káva Robusta

-9,7

1428 USD za tunu

vepřové maso

2,9

89,17 US centu za libru

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20131111colloseum.gif 

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE