Obcím se zkrátila na polovinu blokace na prodej dotovaných bytů

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 8. listopadu (ČTK) - Města a obce mohou od příštího týdne žádat stát o zkrácení dvacetileté lhůty, v níž nemohly prodat nájemní byty postavené s dotací od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a od okresních úřadů. Obce budou moci prodávat tyto státem podpořené byty už po deseti letech od výstavby. Od jara mohou radnice žádat MMR o zkrácení vázací lhůty u bytů původně dotovaných Státním fondem rozvoje bydlení. ČTK to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous na sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, které o to usilovalo.

"Novelou nařízení vlády umožnila od letošního jara zkrátit vázací lhůtu na deset let u bytů postavených s podporou státního fondu. Tím jsme si testovali, zda to vůbec dokážeme zvládnout. Nešli jsme hned do celého záběru, protože bytů postavených ze státních dotací jsou desítky tisíc," řekl Kalous. Nově je rozhodnuto, že se zkrátí lhůta také u bytů postavených s podporou MMR nebo okresních úřadů, což je podle starosty Dobřan Marka Sýkory asi 70 procent státem dotovaných bytů.

Podle Kalouse jde o byty budované od roku 1995, jichž je zhruba 30.000. "Jde o majetek za 30 až 35 miliard korun, který se uvolní, což pomůže trhu s byty," řekl. K žádosti musí obce doložit jen dokumentaci k dotaci. MMR pak podepíše dodatek k původní smlouvě.

"Sociálních byty, které měly vázací podmínku na neurčito, půjdou prodat za 30 let od výstavby," doplnil Kalous.

"Nám to obrovsky pomůže. Dotace na jsme dostali v letech 1995 a 1998. Chceme prodat 100 bytů a nástavby na starých domech. Zájem lidí je obrovský, už pět let se ptají," řekl místostarostka Holýšova Hana Valachovičová. "Náměstkovi Kalousovi se za dva roky podařil neskutečný krok. Ubude starost obcím, které budou peníze z prodejů reinvestovat a podpoří se stavebnictví a růst. Byty půjde odprodávat bez dalších podmínek," řekl starosta třítisícové Tlučné Stanislav Volf, který byl největším bojovníkem z regionu. Inkasovaných pět milionů korun vydá Tlučná za opravy komunikací a základní školy.

Dobřany budou postupně prodávat zhruba 200 bytů, o čemž ještě musí rozhodnout zastupitelstvo. Prodej nebude za tržní, ale za výrazně zvýhodněnou cenu. Zájem lidí je velký.

O zkrácení vázacích lhůt na byty postavené z dotací Státního fondu rozvoje bydlení zatím letos požádalo 58 obcí. Jde zhruba o 1400 bytů. Podle Kalouse i starostů vyřizuje MMR žádosti obcí rychle.

V Plzeňském kraji se blokace prodeje týká tisíců bytů. Podle šéfa Sdržení měst a obcí Plzeňského kraje Jaroslava Perlíka se do toho obce pustily, aby se rozhýbal trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK