Netradiční metody výuky jazyků

25.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chcete se naučit cizí jazyk? Proč chodit do tradičních kurzů? Vyzkoušejte i jiné metody výuky než klasické učení se slovíček a čtení článků. Malý přehled neobvyklých metod Vám nyní přinášíme.

Téma týdne: Výuka jazyků začíná

Nepustilova metoda

Tato netradiční metoda výuky cizích jazyků byla vyvinuta panem Nepustilem v letech 1981 – 1983. Ve svých úvahách se snažil napodobit proces vývoje jazyka u dítěte, tj. tři souběžné procesy:

a) pasivní – neustálé vnímání širokého spektra mluvené řeči
b) aktivní – stálé opakování nejjednodušších prvků a struktur řeči
c) integrační – podvědomé mapování gramatiky

U dospělých vycházel pan Nepustil z jejich největší zbraně, což je logické myšlení, které dokáže podvědomé mapování gramatiky velmi zkrátit. Výuka je založena na převedení gramatiky na vědomou úroveň a dále se dostává z vědomí do podvědomí, kam vývojově patří. Po zvládnutí této struktury se přejde na čtení textů v cizím jazyce, neboť to umožní široký pasivní záběr jako u dětí a zajistí styk s veškerým spektrem opravdového jazyka. Čtení v cizím jazyce zvyšuje nejenom materiál pro rozhovor, ale je to i dobrý zdroj slovní zásoby, a to bez biflování slovíček.

Metoda AVGS

Nová metoda výuky jazyků AVGS (audio – vizuální – globálně – strukturální) vychází z vědeckých poznatků o lidském mozku, z pedagogiky a psychologie. K vyučování se využívá Stanislavského metoda učení se vlastním prožitkem, muzikoterapie (což je založeno na určitém hudebním pozadí, které upevňuje vědomosti v paměti), učení se v alfa stavu (uvolněný, pohodový stav) a použití speciálních kostních sluchátek, jež nahrazují nezbytný dril. Na internetových stránkách školy, která tento druh výuky provozuje se píše, že vědomosti získané v relaxovaném stavu přecházejí rovnou do dlouhodobé paměti a jsou trvalé. Během získávání nových znalostí je velmi důležitý dostatečný odpočinek, střídání aktivity a pasivity, kolektivní práce v radostné, hravé a přátelské atmosféře.

Sugestopedie

Jedná se o další způsob učení jazyků. Smysl slov se učí ve větě, v souvislosti s příběhem, živým a zábavným způsobem. Veškeré kroky výuky jsou mezi sebou provázány a jejich logika se projeví až v závěru, kdy se „sestaví celá mozaika“. Dále se využívá dlouhodobé paměti, která je založena na řetězci odkazů. K snadnějšímu uložení a následného vyvolání informace se využívá zapojení co možná nejvíce smyslů.

Superlearning

O této technice již byla zmínka v souvislosti s metodou AVGS. Jedná se o vysoce intenzivní směr v učení, který zahrnuje celkové působení na veškeré smysly člověka a využívá jeho vrozené schopnosti. Vychází se zde ze základních prvků usnadňujících vnímání, což znamená z relaxace, hudby a motivace.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky