Ropa Brent díky měnové politice Fedu dál silně roste

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes díky vyhlídkám na pokračování měnové stimulace v USA dál výrazně rostla. Americkou ropu oslaboval další silný růst ropných zásob na americkém trhu, později ale WTI ztráty smazala.

Brent kolem 18:45 SEČ získával zhruba dva dolary a pohyboval se kolem 108,90 USD za barel. Ze čtyřměsíčního minima v blízkosti 103 dolarů z minulého týdne tak Brent oživil již o více než pět procent. Americká ropa WTI během odpoledne ztrácela více než dolar, později se ale přehoupla do mírného zisku nad 94 dolarů za barel.

Viceguvernérka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová dnes v Senátu rozhodně bránila krajně uvolněnou měnovou politiku, s jejíž pomocí tato instituce podporuje ekonomický růst a zaměstnanost. Předpokládá se, že Yellenová získá snadno souhlas Senátu se svou kandidaturou na nejvyšší funkci ve Fedu. Ropu v minulých dnech podkopávaly dohady, že Fed kvůli příznivému vývoji trhu práce začne omezovat nákupy dluhopisů dříve, než se dosud předpokládalo.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 2,6 milionu barelů, sdělil dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici podle agentury Reuters čekali zvýšení jen o milion barelů.

Ropu Brent podporuje také nynější situace v Libyi a sezonní nárůst spotřeby na severní polokouli. Stávky a masové protesty nadále brání v Libyi obnovit těžbu, a vývoz ropy a objem dodávek ze země se tak nyní pohybuje pod desetinou celkové kapacity.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,88 107,12 New York - Nymex WTI prosinec 94,24 93,87

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK