Španělsko po vystoupení z programu nebude žádat záložní pomoc

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. listopadu (zpravodaj ČTK) - Španělsko se rozhodlo, že nebude žádat o záložní finanční pomoc poté, co země v lednu opustí mezinárodní záchranný program. Po dnešním jednání ministrů financí zemí platících eurem to v Bruselu řekl její šéf Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska.

"Plně podporujeme španělské rozhodnutí na čisté opuštění programu. Díky němu jsou nyní španělské banky silnější, odolnější, zpřísnil se dohled a bankovní regulace," prohlásil Dijsselbloem. Dokládají to podle něj pozitivní hodnocení trhů i optimistická ekonomická data z poslední doby. Rozhodnutí Španělska euroskupina přivítala stejně jako podobný krok, který nyní oznámila irská vláda.

Návrat k růstu ve Španělsku podle Dijsselbloema umožnily strukturální reformy a tamní vláda je podle ministrů financí eurozóny odhodlána v nich nepolevovat. V prohlášení, které dostali novináři, ministři uvádějí, že ve Španělsku pokračuje rozpočtová konsolidace a snižují se makroekonomické nerovnováhy. Španělskou vládu ale vyzvali, aby se zaměřila na problémy hrozící z vysokého soukromého a vnějšího zadlužení, s ekonomickou a fiskální situací, ale také s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Podle eurokomisaře pro měnovou politiku Olli Rehna vytvořil program pro Španělsko dostatečný prostor pro opravení španělského finančního sektoru a stabilizoval jejich situaci. V rámci programu dostal Madrid od roku 2012 z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) přes 41 miliard eur (více než bilion korun).

Španělsko je "živoucí doklad", že programy EU a Mezinárodního měnového fondu jsou úspěšné, pokud se setkají s odhodláním k reformám, uvedla euroskupina.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK