Tajemství nulových poplatků Fio banky

19.11.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká Fio banka na domácím trhu je zcela odlišná od ostatních bank, které většinou skončily v područí velkých zahraničních vlastníků. Běžné bankovní služby poskytuje zcela bez poplatků, uvádí zajímavé bankovní novinky a přitom dokáže dlouhodobě dosahovat mírného zisku. V čem je tajemství fungování Fio, které před téměř dvaceti lety založila skupina studentů a absolventů Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy?

Skupinku několika mladých „matfyzáků" fascinoval svět Finančních a Investičních Operací a rozhodli se v roce 1993 založit firmu zaměřenou na obchodování s cennými papíry. Sami si začali programovat software pro snadnější a rychlejší realizaci burzovních obchodů a časem jej začali nabízet i klientům. Díky rozumnému řízení nákladů a rizik a důrazu na dlouhodobou stabilitu se po několika letech z Fio stal největší český on-line broker.

Snaha o rozšíření poskytovaných finančních služeb vedla k založení vlastní družstevní záložny. I zde dobře zafungoval vlastní vývoj a dynamika české firmy a Fio v roce 1998 spustilo Internetbanking jako první z dnešních finančních institucí v ČR. Dokonce dříve, než první z bank, tehdy známá banka Expandia, následně přejmenovaná na e Banku.

V roce 2006 Fio koupilo mimoburzovní trh RM-SYSTÉM, na kterém jeho zakladatelé o třináct let dříve začínali obchodovat. Skomírající mimoburzovní trh se pod křídly Fio podařilo oživit a následně transformovat na českou burzu cenných papírů.

Klíčová byla však u RM-SYSTÉM síť poboček v téměř každém okresním městě. Fio díky tomu ze dne na den začalo poskytovat své investiční a bankovní služby po celé České republice.

Blíží se banka...

Postupným růstem se Fio dostává zhruba kolem roku 2008 do stavu, kdy souhrn aktivit společností pod hlavičkou Fio již odpovídal menší bance. Přeměna na banku tedy byla logickým krokem, který zjednoduší fungování a výrazně zvýší důvěryhodnost.

TIP: Ptejte se na Fio banku v našem on-line chatu.

Bankovní licenci získává Fio banka v roce 2010. Běžné bankovní služby nadále nabízí bez poplatků, vylepšuje síť poboček a bankomatů, zavádí vlastní platební karty a jako první banka v Česku představuje Smartbanking pro chytré telefony. Počet klientů dynamicky roste a již dosahuje 320 tisíc osob.

Jak je však možné, že Fio banka již několik let nabízí bankovní služby zcela bezplatně? Přitom investuje do zvyšování kvality, jako první z bank uvádí novinky typu Smartbanking a stává se Nejdynamičtější bankou v ČR nebo Bankovním inovátorem roku? A navíc již mnoho let generuje mírný zisk a tudíž může strategii bezplatných služeb držet dlouhodobě?

Tajemství fungování české Fio banky je následující:

  • Fio je česká banka, která není pod tlakem zahraničním akcionářů požadujících často nepřiměřeně vysoké zisky.
  • Stávající dva majitelé banky patří mezi zakladatele Fio. Mají k firmě velice blízký vztah a téměř dvacet let se drží strategie trvale udržitelného růstu firmy při dosažení mírného zisku.
  • Fio banka má dlouhodobě stabilní vrcholový management.
  • Fio banka si sama a velmi efektivně vyvíjí vlastní bankovní systém. To jí umožňuje pružně reagovat na nové trendy a rychle inovovat své služby.
  • Fio banka klade velký důraz na nízké provozní náklady a maximální automatizaci a proto může poskytovat běžné bankovní služby zcela bezplatně.
  • Hlavním zdrojem výnosů Fio banky nejsou bankovní poplatky, ale rozdíl mezi přijatými úroky z úvěrů a vyplacenými úroky na vkladech.
  • Dalším z pilířů výnosů jsou investiční služby. Fio banka svým klientům zprostředkovává on-line obchodování na burzách v Česku, Evropě a USA. Banka samotná s akciemi na burze aktivně neobchoduje, takže výkyvy na trzích nemají žádný vliv na její stabilitu.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ