Penzijní připojištění je běh na dlouhou trať

26.08.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Uzavřít či neuzavřít penzijní připojištění, to je, oč tu běží! Chtělo by se parafrázovat slavnou Hamletovu glosu. Tato otázka je totiž zásadní. Jak se vypořádat s budoucností? Co radí odporníci?

Na naše Poradenské centrum se můžete obrátit kdykoliv budete potřebovat radu. Třeba s penzijním připojištěním. Podívejte se, co  poradil finanční poradce jedné z našich čtenářek, která právě této možnosti využila.

Otázka: „Dobrý den, můžete mi prosím osvětlit, jaký je ideální věk, pro počátek penzijního spoření a proč? Je mi 26 let, 2 roky si spořím u Allianz částku 500 Kč, jelikož jsem chtěla myslet dopředu na důchod. Teď přemýšlím o tom, jestli jsem se neunáhlila a není penzijní připojištění v tak brzkém věku neefektivní.“

A zde již je odpověď finančního poradce Miroslava Skopalíka z firmy Finance.EU

Odpověď: „Dobrý den, ideální je začít již v raném věku – tak jako vy. Proto si nemyslím, že jste se unáhlila. Spíše je zde otázka jak dlouho chcete tyto peníze spořit a jak jste si vypočetla sumu, kolik potřebujete na penzi naspořit. Naše společnost ukazuje (vypočítává) ztrátu čekající lidi při odchodu do penze (údaje z SSZ) a pak se dá vypočítat suma, kterou člověk potřebuje při odchodu do penze. Dále umíme pro českého člověka využít zkušenosti ze zení „Západní Evropy“ (po vstupu do EU použitelné i u nás!). Proto umíme zkrátit potřebnou dobu spoření na penzi i na dobu jen cca 10 let a tím za tuto dobu vás zbavit starostí s vašim důchodem.“

Pokud si chcete v budoucnu, tedy až odejdete do důchodu, alespoň částečně udržet svou dosavadní životní úroveň, právě důchod vyplácený z penzijního připojištění by vám měl pomoci.

Zákon umožňuje začátek spoření od 18 let. Kolik si spořit a kdy se spořením začít se musí rozhodnout každý sám. Na výši úložek a na době spoření  bude záležet výše vypočteného důchodu, který bude penzijní fond vyplácet účastníku po splnění podmínek. Pokud byste ovšem chtěli maximálně využít všech výhod penzijního připojištění, potom je dobré spořit 1500 Kč měsíčně. Na prvních 500 Kč stát přispívá 150 Kč v podobě státního příspěvku, a dalších 1000 Kč si může poplatník odečíst od základu daně z příjmů a tím ušetřit ročně na dani  1800 Kč – 3840 Kč, podle toho do jakého daňového pásma spadá.

Penzijní připojištění má sloužit na důchod, proto jsou podmínky stanoveny tak, že účastník musí minimálně 5 let spořit a dosáhnout věku 60 let, aby nepřišel o státní příspěvek a mohl si odečítat až 12000 Kč ročně ze základu daně z příjmů.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY