Praha 5 vypoví smlouvu s Geosanem na prodej pozemků Na Pláni

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Radnice Prahy 5 se rozhodla vypovědět smlouvu s firmou Geosan Sigma na prodej pozemků v lokalitě Na Pláni v souvislosti s výstavbou domů. ČTK to potvrdila mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová. Vypovězení smlouvy ve čtvrtek projednají na svém zasedání zastupitelé Prahy 5. Radnice chce rovněž ukončit smlouvu s developerem na přestavbu lokality Buďánka.

Radnice tak zareagovala na výzvu radních hlavního města, kteří si nechali vypracovat právní posudek. Z něho vyplývá, že je možné smlouvu o smlouvě budoucí na nákup pozemků vypovědět. Geosan má po vybudování domů od radnice koupit pozemky za 49,7 milionu. "V první fázi je možné nepokračovat ve smlouvě s Geosanem. Pokud Praha 5 dojde k závěru, že lze smlouvu vypovědět, pak by to podle mého názoru měla udělat," řekl ČTK po úterním jednání rady hlavního města radní Lukáš Manhart (TOP 09).

Zda radnice smlouvu skutečně vypoví, bude záležet na čtvrtečním rozhodnutí zastupitelů Prahy 5. Starosta Miroslav Zelený (UNP) se dnes k vypovězení smlouvy nechtěl vyjádřit, své stanovisko prý přednese na mimořádné tiskové konferenci ve čtvrtek. Radnice pouze potvrdila, že návrh chce starosta zastupitelům předložit.

Na město se obrátili se stížností místní obyvatelé, kteří proti zástavbě protestují a vedení Prahy jim dalo za pravdu. Kritici prodeje označují smlouvu jako pro radnici nevýhodnou, pozemky by prý Praha 5 prodala podle návrhu smlouvy pod cenou. Navíc by výstavbou došlo k likvidaci zeleně nebo školky.

Praha 5 by se pak podle magistrátu navíc případným prodejem mohla dopustit porušení povinnosti zjistit cenu nemovitosti podle zvláštních předpisů a dále povinnost předložit záměr prodat předmětné pozemky Praze. Pokud by se prokázalo, že hodnota pozemků je totiž zřejmě vyšší než 50 milionů korun, a pak by podle zákona mělo o prodeji rozhodovat hlavní město, ne pouze Praha 5.

O možném vypovězení smlouvy zastupitelstvo Prahy 5 zejména na popud opozice již několikrát jednalo. Nikdy však tento návrh nebyl přijat.

Na Pláni chtěl developer na zelené louce vystavět více než desítku domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK