Moderních skladů v ČR přibývá, jejich plocha překoná 4,5 mil. m2

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Celková plocha moderních skladů v Česku na konci letošního roku překoná hranici 4,5 milionu metrů čtverečních. Nově se letos postaví 330 tisíc metrů čtverečních logistických a průmyslových ploch. Dnes o tom informovala realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle s tím, že výstavba nových ploch bude letos největší od předkrizového roku 2009.

Jen od července do září bylo na trh uvedeno 13 nových projektů s celkovou rozlohou kolem 130 tisíc metrů čtverečních. Do konce roku by mělo být dokončeno dalších osm projektů ve čtyřech regionech. K největším z nich patří budova o rozloze 33 tisíc metrů čtverečních pro společnost FEI Czech Republic v CTParku Brno II. a 22 tisíc metrů čtverečních pro společnost Grammer v CTParku Žatec.

V prvních třech čtvrtletích letošního roku se pronajalo celkem 766 tisíc metrů čtverečních logistických a průmyslových prostor, což je meziročně o 26 procent více. Ve třetím čtvrtletí se hrubá realizovaná poptávka zvýšila mezičtvrtletně o devět procent na 272 tisíc metrů čtverečních. V meziročním srovnání jde o sedmnáctiprocentní nárůst.

Míra neobsazenosti mírně klesla na 8,5 procenta, přičemž nejvíce neobsazených prostor je na Vysočině a ve Středočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji (shodně deset procent). Nejmenší míra neobsazenosti je v Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji (pět procent). "Právě o ústecký region roste zájem, očekáváme proto v budoucnosti vyšší objem nabídky i poptávky," poznamenala Blanka Vačková z oddělení průzkumu realitního trhu Jones Lang LaSalle.

Nejvyšší nájemné ve třetím čtvrtletí stagnovalo v rozmezí 3,80 až 4,25 eura za metr čtvereční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK