Co týden dal?

27.08.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Nemáte čas sledovat, co se celý týden kolem vás děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn nejzajímavějších událostí z domova, ze světa i z našeho serveru. Sledujeme vše za vás…

Posledních 7 dní ve světě

Irácké úřady po dvou týdnech znovu otevřely hlavní jihoirácký ropovod v Perském zálivu. Omezení dodávek strategické suroviny z Iráku bylo jedním z hlavních důvodů, proč se v pátek ceny ropy typu Brent vyšplhaly k rekordní hodnotě nad 45 dolarů za barel.

Maďarský premiér Péter Medgyessy podal demisi do rukou prezidenta republiky. Premiér definitivně ztratil důvěru vládní koalice poté, co minulý týden ve středu odvolal tři ministry. Poté se koalice odhodla že premiér bude vyměněn.

Americké ministerstvo spravedlnosti uskutečnilo razii proti rozesilatelům nevyžádaných reklamních emailů. Zatklo více než 100 spamerů. Hrozí jim pět let vězení.

Slovenská vláda chce od příštího roku řešit problémy s penězi zadlužením se u běžných občanů. Úřady uvažují o tom, že by státní dluhopisy neprodávaly jen bankám, jiným obchodníkům s cennými papíry a pojišťovnám, ale i lidem. Doba splatnosti cenných papírů pro běžné občany by byla maximálně pětiletá.


Posledních 7 dní doma

Koaliční vláda premiéra Stanislava Grosse získala v úterý důvěru českého parlamentu, když pro ni ve Sněmovně hlasovalo 101 poslanců ze 200 přítomných. Kabinet tak podpořili všichni poslanci tří vládních stran. Pravicoví občanští demokraté stejně jako komunisté hlasovali jednotně proti vládě.

V čtvrtek Česká národní banka zvýšila úrokové sazby, aby v době zrychlujícího hospodářského růstu udržela na uzdě inflační tlaky. Dvoutýdenní limitní repo sazba stoupne od pátku o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Od června jde již o druhé zpřísnění měnové politiky, když předtím ČNB držela sazby bezmála rok na historickém minimu.

Šest stavebních spořitelen působících na českém trhu dostalo od antimonopolního úřadu pokutu v celkové výši téměř 500 milionů korun za kartelovou dohodu při zvyšování poplatků. České stavební spořitelny podle argumentů sdružení "zneužívají své postavení na trhu" a zvyšují poplatky. Klienti se proti nim nemohou bránit.

Zvýhodněné půjčky, které vláda slibuje v programovém prohlášení novomanželům, by neměly být nižší než 200.000 korun. O konkrétní podobě těchto úvěrů ale zatím nebylo rozhodnuto. Sobotka bude usilovat o to, aby stát půjčky financoval z mimorozpočtového fondu bydlení, tedy z příjmů z privatizace.


Posledních 7 dní na našem serveru

Prázdniny již pomalu končí a všem dětem již ve středu opět nastanou školní povinnosti. Připravili jsme pro vás zajímavou přílohu s názvem Hurá do školy!. Nové stránky radí rodičům i jejich dětem, jak vyzrát (nejen) na školní peripetie. Doporučíme vám například, jak vysoké by mělo být kapesné vašich ratolestí, jaký dárek je za vhodný za dobré známky či jaký finanční spořící produkt je vhodné vašemu synovu či dceři do budoucnosti uzavřít ... a další zajímavé články na téma "Škola a finance".

Potřebujete vyplnit daňové přiznání, podat žádost o státní sociální podporu nebo si stáhnout v elektronické podobě výkaz zisku a ztrát? Pak jste na správném místě. Připravili jsme pro vás velké množství daňových přiznání a dalších formulářů. Vše přehledně uspořádáno na jednom místě - http://formulare.finance.cz.

Na RM_Systému se v tomto týdnu začalo obchodovat se zbrusu novými hypotečními zástavními listy Raiffeisenbank. Jejich čistý výnos do splatnosti dosahuje úrovně 4,146% a je tak velmi zajímavý.

Nejen klasické investiční příležitosti, ale také alternativní formy investování jso velmi atraktivní z hlediska možných výnosů. Tak například kukuřice. Víte o tom, že spekulací na vzestup ceny kukuřice můžete vydělat? Podrobnou analýzu na kukuřici vypracovala společnost Colosseum.

Kukuřice se jeví jako výborná investice nejen z dlouhodobého pohledu (viz podrobná analýza na rostoucí trh kukuřice), ale i z pohledu spekulativního, tedy krátkodobého.


On-line prodej

Pokud vložíte na účet stavebního spoření jednorázově větší částku, nevyčerpaný nárok na státní podporu se automaticky převádí do následujících let. Po několik let se tak nemusíte o stavební spoření starat.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti penzijního připojištění.

Otázka: "Dobrý den, můžete mi prosím osvětlit, jaký je ideální věk, pro počátek penzijního spoření a proč? Je mi 26 let, 2 roky si spořím u Allianz částku 500 Kč, jelikož jsem chtěla myslet dopředu na důchod. Teď přemýšlím o tom, jestli jsem se neunáhlila a není penzijní připojištění v tak brzském věku neefektivní."

Odpověď: "Dobrý den, ideální je začít již v raném věku – tak jako vy. Proto si nemyslím, že jste se unáhlila. Spíše je zde otázka jak dlouho chcete tyto peníze spořit a jak jste si vypočetla sumu, kolik potřebujete na penzi naspořit..."


Fintriky

Tento týden jsme se v naší pravidelné rubrice FinTriky věnovali výuce cizích jazyků. Dozvíte se spoustu zajímavých informací, které vám jistě pomohou vybrat si z široké nabídky jazykových kurzů ten pravý, přesně podle vašich potřeb. Věnujeme se i netradičním výukovým metodám, speciálním profesním kurzům či studiu cizích jazyků přímo v zahraničí. Pospěšte si, výuka jazyků začíná!


Anketa

Škola volá! Již ve středu půjdou tisíce prvňáčků poprvé do školy a jistě tam na ně bude čekat pár dárečků od paní učitelky, které se jim při vyučování budou hodit. A právě tyto školní pomůcky jsou financovány z prostředků, které stát přispívá na každého prvňáčka. V naší anketě jsme se vás proto ptali: Víte, jak vysokou dotací příspívá stát školám na každého prvňáčka?

  • nic   (24 %)
  • 200 Kč   (26 %)
  • 300 Kč   (26 %)
  • 500 Kč   (25 %)


Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum