Ze školy rovnou za sportem!

31.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Není snadné udržet děti po celý den ve školní lavici. Před obědem jsou nervózní, už už vyrazit ze školy pryč. Ale i odpoledne je musíme nějak bavit. Mimo klasických kroužků existují také sporty.

Téma týdne: Co dělat, aby se vaše děti odpoledne nenudily

Každý rodič chce pro svého potomka to nejlepší. Dítka se snažíme vést ke zodpovědnosti a samostatnosti. Problém může nastat v anonymním městě, na velkém sídlišti. Děti, které nemají žádné odpolední aktivity snadno přilnou k nějaké partě, která je rychle svede na špatnou cestu. Vyučování končící poledním obědem dává dětem prostor k hledání "lumpáren". Je úkolem rodičů děti vést tak, aby se nestali obětí tvrdé doby.

Vedle školních aktivit proto musíme pro děti vymýšlet i aktivity mimoškolní. Pondělní keramický kroužek, úterní a čtvrteční housle a středa + pátek sport. Vedle rozvoje dovedností motorických (např. onen keramický kroužek) a rozvoje ducha hudebního (u zcela netalentovaných dětí můžeme hudbu nahradit aktivitami přírodovědeckými) musíme děti zaměstnat i sportem.

Lehká atletika, míčové hry, plavání a další sporty jsou pro děti výborným startovacím bodem v rozvoji fyzické síly a tím i zdraví duševního. Vyzkoušejte co vaše dítko baví, nenuťte ho do sportu, ve kterém jste se snažili prosadit vy (a moc se to nepovedlo). Nechte dětem volnost v rozhodování.

Nic není zadarmo
I sportovní aktivity něco stojí. Naštěstí to nejsou sumy natolik veliké, aby bylo nutné držet rodinný rozpočet přiškrcený. "Roční poplatek oddílu je 600 korun", prozradil Miroslav Partl z Brna na náš dotaz kolik ho stojí ročně na poplatcích fotbalovému oddílu jeho syn. "Za tyto peníze dostaneme dres, který mají všichni malí fotbalisté stejný, ale bohužel nic víc," dodává. Jeho syn Jirka hraje za mladší žáky. S rostoucím věkem rostou i poplatky. Je pravda, že 600 korun na jednohop fotbalistu a rok je nulový příjem proti obrovským nákladům. Poplatek nepokryje ani náklady na dres, natož na údržbu stadionu, cestovné, odměnu trenérovi. Oddílu nezbývá, než se spolehnout na sponzory (většinou z řad rodičů) nebo na svaz.

K ročnímu poplatku ale ještě musíme připočítat dalších přibližně 300 korun měsíčně. Z těch se mladým fotbalistům platí ceny na turnajích, eventuelně cestovné na zápasy. Další peníze stojí vybavení (kopačky, tenisky do tělocvičny, soupravy pro chladné dny, štrupny a další.).

Chcete udělat něco pro zajímavé využití volného času vašich dětí, ale žádný z výše uvedených kroužků by nebyl ten pravý? Pak denně sledujte stránku http://www.finance.cz/aktuality. Celý týden se zde budeme věnovat volnočasovým aktivitám dětí – sportovní kroužky, hudebky, počítače a internet, přírodovědné kroužky…

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky