EPH sjednal s bankami úvěr 240 mil. eur na převzetí podílu v SSE

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) sjednal se skupinou českých a slovenských bank dohodu o úvěru 240 milionů eur (6,6 miliardy Kč) pro financování převzetí 49 procent akcií společnosti Stredoslovenská energetika (SSE). EPH a banky to uvedly v dnešním sdělení. EPH završil dohodu o koupi podílu v SSE s francouzskou elektrárenskou společností Electricité de France (EDF) na konci listopadu.

Hlavním manažerem transakce je UniCredit Bank. Na financování se podílí také Česká spořitelna, Komerční banka, Slovenská sporiteľňa, dále Sberbank CZ, Commerzbank, ČSOB, Raiffeisenbank a Tatra banka.

Dohodu o převodu akcií SSE sjednaly EDF a EPH v květnu. Transakci mezitím schválily antimonopolní orgány včetně Evropské komise.

EPH si akvizicí posílil pozice na Slovensku krátce poté, co koupil téměř polovinu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP). Vedle 49 procent akcií získá česká skupina nad druhým největším distributorem elektřiny na Slovensku i manažerskou kontrolu.

EDF koupila 49 procent a manažerskou kontrolu nad SSE od slovenské vlády v roce 2002. Tehdy zaplatila 158 milionů eur. Český EPH vyjednával s Francouzi o koupi distribuční společnosti s více než 700.000 zákazníky od loňského podzimu.

Skupinu EPH vlastní finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, dále společnost J&T a podnikatel Daniel Křetínský. Podle víkendových zpráv českých internetových serverů skupina PPF prodá svůj podíl 44,44 procenta v EPH ostatním akcionářům za zhruba 1,1 miliardy eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK