I dnes lze žít bez bankovních účtů

06.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Poštovní poukázkou pošlete peníze velmi rychle po České republice a v řadě případů i do zahraničí. Nepotřebujete k tomu ani vy jako odesílatel, ani adresát žádné bankovní konto.

Téma týdne: Deset způsobů, jak poslat peníze

Chcete převést peníze vašemu známému, které mu už dlouho dlužíte a neznáte číslo jeho účtu? Nebo váš přítel žádný účet nemá? Pak můžete využít dvou poštovních poukázek: typu C nebo typu D. Záleží na tom, jak urgentně potřebujete dluh uhradit. Jestliže si musíte pospíšit, volte bíločervené „déčko“. Zde dochází k výplatě převáděné částky ve lhůtě jednoho pracovního dne ode dne podání. Pravdou je, že si za tuto službu České pošty budete muset připlatit. Bude-li váš dluh činit třeba čtyři tisíce korun, zaplatíte 90 Kč. V případě, že budete chtít poukázat přes pět tisíc Kč, počítejte s poplatkem 110 korun.

Pakliže s úhradou hotovosti tak nespěcháte, stačí využít poukázku C. Ta se od „déčka“ na první pohled liší jen barvou – je žluto-červená. Políčka, která budete vyplňovat, jsou shodná. S podáním poukázky C jsou spojeny nižší náklady. Pokud budete poštou zase posílat 4000 korun, šetříte oproti využití poukázky D 56 Kč. Zaslání tohoto obnosu totiž stojí jen 24 Kč. Nejlevnější poukázkou je v ČR ovšem typ A. Pomocí uvedeného dokladu lze prostřednictvím České pošty zaslat peníze na účet v tuzemské bance. „Vejdete-li“ se do 200 korun, uhradíte na přepážce poplatek 12 Kč. Budete-li poukazovat neustále zmiňované čtyři tisíce, zaplatíte 20 korun.

Možná si říkáte, že poukázky jsou v době telefonického a internetového bankovnictví produktem minulosti, ale není tomu tak. Bankovní převod peněz z účtu na účet je, co se poplatků týče, levnější a v případě, že využíváte moderních technologií, také pohodlný, nicméně k dispozici musíte mít jak vy, tak i příjemce peněz, nějaký účet. A za jeho vedení, respektive za jednotlivé bankovní služby, se platí.

Peníze zaslané prostřednictvím pošty jsou příjemci zpravidla doručeny až do domu. Závisí na poukazované částce a na tom, zde v daný den zrovna nedojde k překročení bezpečnostního limitu České pošty. Doručovatelé totiž s sebou nosí jen omezené množství hotovosti. Tento způsob převodu peněz ocení hlavně lidé na venkově, kde nefungují žádné bankovní pobočky a bankomaty, respektive starší spoluobčané, kteří se již nemohou tak dobře pohybovat a do banky by nedošli.

Doposud jsme se pohybovali pouze na území ČR. Peníze ovšem můžete prostřednictvím mezinárodních poštovních poukázek zaslat také do ciziny. Podání i výplata probíhá vyjma Slovenska pouze v hotovosti. Peníze na zahraniční bankovní účet tedy musíte převést jiným způsobem. Ať tak či onak, pokud budete na základě poštovní poukázky posílat do ciziny čtyři „tisícovky“, zaplatíte v případě převodu na Slovensko 70 korun, jinak o dvacet Kč více. Budete-li převádět obnos od 6501 do 13000 Kč, pak počítejte s nákladem 80, respektive 115 korun. Jde minimálně o polovinu nižší částky, než jaké si obvykle za převod do zahraničí účtují banky.   


Poštovní poukázka versus bankovní převod

Poukázka Převod
Nutnost mít účet
NE
ANO
Doklad o zaplacení
ANO
ANO
Možnost zaslání peněz do zahraničí
ANO
ANO
Možnost zaslání peněz po telefonu
NE
ANO
Možnost zaslání peněz po internetu
NE
ANO
Pobočky i na venkově
ANO
NE
Rychlost obsluhy
záleží na konkrétní poště a bankovní pobočce


Co poukázky umí?

  • Termínovaná výplata – jako odesílatel můžete požádat, aby vámi zasílaná částka nebyla vyplacena dříve, než ve vámi stanovený den.
  • Dodání do vlastních rukou – vámi poukazovaná částka bude vyplacena jen adresátovi
  • Dodejka – bude vám doručeno potvrzení, že příjemce zasílanou částku skutečně obdržel a převzal


Jak a za kolik korun posílat peníze poštou?

Transakce

Poukázka Poukazovaná částka
100 Kč 500 Kč 4.000 Kč 10.000 Kč
Hotovost - hotovost
C
16 Kč
16 Kč
24 Kč
34 Kč
Hotovost - hotovost (1 den)
D
80 Kč
80 Kč
90 Kč
110 Kč
Hotovost - účet
A
12 Kč
20 Kč
20 Kč
30 Kč


Zdroj dat v tabulce: Česká pošta

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky