Těmto inzerátům se raději vyhněte!

11.12.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Na pracovních portálech přibývají denně desítky inzerátů. Pokud tedy nechcete, aby vám ušla jedinečná možnost získat to pravé místo, je lepší kontrolovat nabídky firem raději každý den. Jak se ale v tom velkém a nepřeberném množství vyznat? Navíc ne každý inzerát představuje opravdu „košér“ nabídku. Pokud se chcete naučit oddělit, jak se říká lidově, „zrna od plevele“ čtěte směle dál.

Běh na dlouhou trať

Pokud hledáte práci, jistě je vašim cílem najít ji co nejdříve. Jestli-že však nemáte místo jisté díky předešlé pracovní stáži nebo polovičnímu úvazku během studií, můžete počítat s tím, že vás čeká zdlouhavý proces hledání. Ovšem jste-li od narození dítě štěstěny, máte velkou šanci získat práci v návaznosti na první pracovní pohovor. Běžně to však trvá pár týdnů, jindy třeba i několik měsíců. Ano, ne vždy je to snadné. Před podepsáním pracovní smlouvy musíte častokrát odpovědět na několik desítek nabídek, přičemž je vždy lepší daný životopis a motivační dopis poupravit dle toho, o jakou pozici se zrovna ucházíte. Můžete pak počítat i s několikahodinovými večerními sedánky u počítače, kdy očima filtrujete inzeráty a pátráte po „vašem šálku kávy“.

Hlavně si nesundávejte ty růžové brýle!

Jestli-že s hledáním práce a chozením na pohovory máte zkušenosti, pak jistě víte, že ne každý inzerát opravdu odpovídá realitě. Skutečná pracovní náplň se leckdy rozchází s tím, co vám bylo v inzerátu malováno na růžovo. Ano, manipulace je v dnešní době často znějící slovo. Každý z nás ji využívá, až už vědomě či nevědomě. Rozdíl je ovšem v tom, zda se jedná o pozitivní či negativní manipulaci.

Přestavte si situaci, kdy sedíte na pohovoru a nejdříve vám začnou vykládat o tom, kolik peněz si vyděláte, aniž by vám řekli jak. Když se na to optáte, odpovědí je, že oni nedovolí, abyste si vydělali méně, a pomohou vám vydělat ještě více peněz. Až po pár úderných otázkách z vaší strany musí s pravdou ven. Odpovědí je uzavírání smluv v tak vysokém počtu, že je to zcela nereálné. A bum! Z ideální pracovní pozice flexibilního rázu s možností růstu tak najednou již není ta vysněná, po které toužíte. Jistota zázračného výdělku se během pár minut rozplyne jak pára nad hrncem.

Čas je cenný, jak jej neztrácet?

Rádi byste předešli tomu, že budete trávit čas nad nabídkami, které neodpovídají představám vaší práce? Chtěli byste tomu předejít? Mám pro vás skvělou zprávu! Existuje jistý „vzorec“, díky kterému můžete rozeznat práci od „práce.“ Jednoduše řečeno, jedná se o stále opakující se stejné klíčové znaky. Právě díky nim snadno odhalíte nabídky práce, které v sobě ve skutečnosti skrývají zamaskované pozice prodejců po telefonu a podobné. Jedno však mají stejné - slibují vám měsíční výdělek přesahující i 25 tisíc. Ovšem často to má jeden háček. Jaký? Nepřeberného množství smluv, které je třeba za dané období uzavřít. Jak se takovýmto pohovorům vyhnout a vůbec se na ně nedostat? Jednoduše! Zpozorněte, pokud narazíte na jedno nebo více níže uvedených v inzerátu:

  • Firma je anonymní – seriózní společnost vždy hrdě zveřejňuje svůj název, ostatně, proč by jej kamuflovala?
  • E-mail není pod firemní doménou – každá společnost, jež má svoje webové stránky, má i pod stejnou doménou e-maily osob, které ve firmě pracují. Uvidíte-li tedy „pracovní“ e-maily typu xy@seznam.cz, xy@centrum.cz buďte obezřetní!
  • Pozor na pozice asistent/ka bez uvedení firmy a firemních e-mailu! - častokrát v sobě skrývají pozici telefonistky nebo uzavírače smluv prodejců „hrnců a dek“.
  • Slib velmi nadstandardní ohodnocení - po zaškolení 28.000 Kč i více, splníte si své sny a cíle. Myslíte si, že kdyby daná pozice byla tak skvělá, byla by neustále volná?

Prevence v pěti krocích

Závěrem nutno podotknout, že na věci je nutné dívat se vždy komplexně. Objevíte-li tedy pro vás naprosto ideální inzerát lahodící vaším očím – zpozorněte! Pro ověření, zda vám na zlatém podnosu servírují práci, po které skutečně toužíte, doporučuji postupovat následovně:

  1. Zjistěte si název firmy, která pozici inzeruje
  2. Podívejte se detailně na webové stránky – pozornost věnujte vizi společnosti, jejím produktům a službám, referencím
  3. Zadejte si IČ/název firmy do obchodního rejstříku – zde můžete nalézt spoustu cenných informací od doby založení subjektu, přes majitele a účetní závěrky
  4. Zeptejte se Googlu - podvodné společnosti jsou často probírány v různých diskuzích
  5. Vyhledejte facebookový profil společnosti

Při dodržování výše uvedených pěti rad předejte pracovnímu setkání, kde je jistota výdělku a pracovního zázemí ve hvězdách. Jak se říká „Důvěřuj, ale prověřuj!“

Štítky:

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT