Česká pojišťovna bude vyplácet již třináctý případ BSE

02.09.2004 | , Finance.cz
Domovská stránka


Jakmile Česká pojišťovna obdrží od krajské veterinární správy veškeré podklady, nařizující utratit riziková zvířata, vyplatí jihočeskému zemědělskému družstvu Hrejkovice, ve kterém byla naposledy zjištěna nemoc šílených krav, pojistné plnění.  Rozsah škody bude záviset na počtu utracených zvířat.

ZD Hrejkovice chová více než 700 krav. Jelikož ale bylo onemocnění zjištěno pouze u jedné krávy ve věku kolem 8 let, je předpoklad, že kohorta bude menší než u většiny předchozích případů. V posledních letech už Česká pojišťovna (ČP) vyplatila zemědělcům v souvislosti s nemocí šílených krav náhradu škody v řádu desítek milionů korun.

Vůdčí pojišťovna na našem trhu má pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz a dalších hromadných škod ve standardní nabídce. "Toto pojištění se vztahuje i na nemoc šílených krav. Pojistnou událostí je uhynutí, utracení nebo nutná porážka zvířete nařízená podle předpisů o veterinární péči v důsledku této nákazy," uvedl mluvčí ČP Václav Bálek. Pojistná částka za pojištěná zvířata je zpravidla sjednávána dohodou tak, aby odpovídala jejich reálné ceně. Mimoto ovšem Česká pojišťovna umožňuje pojistit na odpovídající pojistnou částku i cennější kusy dobytka.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka