Librex, provozující síť knihkupectví, je v insolvenčním řízení

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. prosince (ČTK) - Ostravská společnost Librex, provozující síť knihkupectví, je v insolvenčním řízení. Návrh podala sama firma, protože není schopna splácet své závazky. Má více než 30 věřitelů a její dluhy přesahují 32 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

"Vzhledem k všeobecné ekonomické krizi a ke změnám na knižním trhu, což je základním předmětem činnosti dlužníka, nelze přes veškeré dlužníkem vyvinuté úsilí předpokládat, že činnost dlužníka bude úspěšně pokračovat," uvedl jednatel Librexu Petr Becher v insolvenčím návrhu. Navrhuje, aby soud poslal firmu do úpadku a na její majetek prohlásil konkurz.

Mezi věřitele Librexu patří podle insolvenčního návrhu například společnost Albatros Media, které firma dluží přes 3,5 milionu korun. Společnosti ALBI Česká republika dluží Librex přes 2,2 milionu korun, firmě Generali Velký Špalíček více než 1,7 milionu, společnosti Kosmas 1,4 milionu nebo firmě Grada Publishing přes 1,3 milionu korun. Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky.

Librex, spol. s r. o., provozovala síť původně více než 20 knihkupectví, z nichž letos po redukci zbylo 15. Patřil jí rovněž jeden z největších knižních domů v zemi, Dům knihy v Ostravě, který letos na podzim prodala společnosti Pemic. Ta v říjnu v památkově chráněné budově, v níž dříve byly obchodní domy Brouk & Babka nebo později Ostravanka, otevřela knihkupectví Knihcentrum.cz. Podle insolvenčního návrhu zaměstnávala společnost Librex na konci listopadu více než 60 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK