Hodnota zakázek na informační technologie propadla o 33,1 pct

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Hodnota vyhlášených veřejných zakázek na informační a komunikační technologie (ICT) letos od začátku roku do konce října propadla meziročně o 33,1 procent na 8,5 miliardy korun. Veřejní zadavatelé vypsali během prvních deseti měsíců letošního roku celkem 705 soutěží, což je meziročně o 45,7 procent více. Vyplývá to z výsledků nejnovější analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), kterou má ČTK k dispozici.

"Tento propad je pro ICT sektor alarmující a mohl by znamenat značné problémy. Část firem se samozřejmě může zkusit ještě více zaměřit na privátní sektor a bojovat o zákazníky tam, ale celkově se koláč trhu zmenšil a pro některé firmy bude získání práce pro své zaměstnance a udržení se na trhu složité," prohlásil místopředseda KAVZ Martin Janoušek.

Meziroční srovnání za jednotlivá čtvrtletí však byla významně ovlivněna novelou zákona o veřejných zakázkách, která začala platit od dubna 2012. Na počátku roku 2012, před začátkem účinnosti novely, narůstaly počty oznámení o zakázce rekordním tempem. Zejména měsíc březen přinesl nebývalou aktivitu zadavatelů, když počet oznámení vzrostl o více než 300 procent. Naopak ve druhém čtvrtletí roku 2012 se vyhlašování zakázek v podstatě zastavilo.

Zadáno bylo v lednu až říjnu celkem tisíc zakázek, což je o 23,7 procenta více. Také hodnota těchto zadaných zakázek vzrostla meziročně o 28,3 procenta na 13,2 miliardy korun. Tyto nárůsty však z velké části způsobila právě novela zákona o veřejných zakázkách, která snížila limity u veřejných zakázek.

Kromě toho letošní statistiky výrazně ovlivnily také dvě netradičně velké zakázky. V lednu 2013 zadala Česká pošta zakázku za 2,075 miliardy korun na "Zajištění provozu ISDS" a v únoru 2013 zadalo ministerstvo vnitra zakázku za 1,75 miliardy korun na "Provozování informačního systému datových schránek". V roce 2012 takto velké zakázky zadávány nebyly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK