Mzdy v ČD Cargo napřesrok neporostou, dohodly odbory s firmou

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Mzdy zaměstnanců ČD Cargo zůstanou napřesrok na letošní úrovni. ČTK to řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Radek Nekola s odvoláním na výsledky dnešního kolektivního vyjednávání ve firmě. Stejné jako v letošním roce by měly zůstat i zaměstnanecké benefity a délka dovolené. Zbylým zaměstnancům státních firem na železnici mzdy napřesrok mírně porostou.

Současnou dohodu obě strany nazývají přijatelným kompromisem. Společnost si od nově nastavených podmínek ve firmě slibuje proti letošku zhruba stomilionovou úsporu na osobních nákladech na zaměstnance. Ty firma potýkající se s ekonomickými potížemi během roku postupně propouštěla a předpokládá, že ke konci roku bude zaměstnávat 7700 lidí, uvedl mluvčí mateřských Českých drah Petr Šťáhlavský.

Další propouštění zaměstnanců dohoda nad kolektivní smlouvou nezahrnuje, uvedl Nekola s tím, že omezování počtu zaměstnanců je obsaženo v podnikatelském plánu pro příští rok, jehož projednání dozorčí rada dopravce odložila na leden. Plán přitom počítá s propuštěním 411 provozních zaměstnanců, což se podle odborů projeví na provozuschopnosti společnosti.

Odbory původně chtěly kolektivní vyjednávání o zaměstnaneckých podmínkách odložit na dobu, než dopravní resort převezme nový ministr. Budoucí hospodaření společnosti totiž závisí na ochotě budoucí vlády podpořit dlouhodobě ztrátovou přepravu jednotlivých vozových zásilek, které přepravuje v drtivé většině pouze Cargo, protože pro soukromé dopravce nejde o finančně zajímavou příležitost.

Cenové zvýhodnění finančně neatraktivních jednotlivých zakázek nyní odbory tuší pod prohlášením o podpoře nákladní železniční dopravy obsaženém v dohodě vznikající vládní koalice. "V prvním kvartálu bude sledovat vývoj ekonomiky v naší společnosti a pokud se naplní některá prohlášení budoucí vlády, domníváme se, že by společnost Cargo mohla začít generovat standardní zisk," uvedl Nekola.

Pokud se to stane, dostanou zaměstnanci podle dohody s vedením odměny odpovídající procentnímu nárůstu mezd. Právě jednoprocentní nárůst mezd dojednaly odbory zaměstnancům Správy železniční dopravní cesty a 1,4 procentní růst u Českých drah.

ČD Cargo se v poslední době potýká s poklesem přeprav a prohlubováním ztrát v segmentu jednotlivých vozových zakázek. V pololetí firma skončila se ziskem 208 milionů korun, byly v něm ale započítány i prodeje dlouhodobého majetku. Firma počítala i se sníženými poplatky za použití dopravní cesty, které ale zatím není jisté. Loni se nákladní dopravce propadl do ztráty dvou miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK