Výstavba obytných domů v USA v listopadu prudce stoupla

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. prosince (ČTK) - Nově zahájená výstavba obytných domů ve Spojených státech v listopadu stoupla o 22,7 procenta. Zaznamenala tak nejprudší růst od ledna 1990 a vyšplhala se na nejvyšší úroveň za téměř šest let. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.

Stavební firmy v listopadu položily v přepočtu na celý rok základy 1,09 milionu obytných domů. To představuje nejvyšší úroveň od února 2008. Údaje jsou podle agentury AP dalším důkazem, že oživení amerického trhu s bydlením zrychluje navzdory vyšším úrokovým sazbám.

Americký trh obytných realit, jehož krach vyvolal před šesti lety hypoteční a poté i finanční krizi, se nyní po dlouhé stagnaci postupně zotavuje. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Na oživování realitního trhu se výrazně podílí růst zaměstnanosti a krajně uvolněná měnová politika americké centrální banky (Fed). V poslední době však úrokové sazby v USA stoupají, neboť se očekává, že Fed začne měnovou politiku zpřísňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK