Co týden dal? Dálniční kupony možná nahradí kamery

20.12.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od roku 2016 by mohly klasické dálniční známky nahradit kamery. S kamerovým systémem mají dobré zkušenosti například v Maďarsku. Na desetileté referenční období vychází kamerová technologie o zhruba miliardu korun levněji než současný systém dálničních kupónů. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Americká centrální banka (Fed) se rozhodla začít omezovat svá štědrá opatření na podporu hospodářského růstu Spojených států. Banka dnes oznámila, že sníží nákupy dluhopisů o deset miliard na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) měsíčně. Naznačila však, že její klíčová úroková sazba zůstane na nízké úrovni déle, než dosud slibovala.
Více informací

Hodnota virtuální měny bitcoin se dnes propadla skoro o polovinu. Minikrach podle agentury AFP způsobila nová opatření v Číně, kde hlavní burza pro obchody s touto měnou oznámila, že už nepřijímá vklady v čínských jüanech. Společnost BTC China uvedla, že tak reaguje na nová vládní opatření. Čína je předním světovým trhem s bitcoiny a BTC China je hlavní světovou platformou pro obchody s touto měnou.
Více informací

Dohody nad mechanismem, který by měl v budoucnu umět pomoci evropským bankám v problémech při co nejmenším využití peněz evropských daňových poplatníků, v noci na dnešek po více než dvanácti hodinách jednání dosáhli ministři financí členských zemí EU. Významný pilíř vznikající bankovní unie tak jasnou podobu získal teprve těsně před evropským summitem, na němž lídři zemí EU dosažený kompromis potvrdí.V jádru dohodnutého mechanismu označovaného jako SRM (Single Resolution Mechanism) je jednotný fond, který v průběhu deseti let naplní samy evropské banky na objem okolo 55 miliard eur (asi 1,5 bilionu korun).
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se ve třetím čtvrtletí snížila na 27 procent z 27,1 procenta v předchozích třech měsících. Nezaměstnanost zaznamenala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, stále však zůstává blízko rekordu 27,4 procenta z prvního čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad.
Více informací

Nálada mezi německými spotřebiteli se dále zlepšuje a ocitla se nejvýše od srpna 2007. Spotřebitelé věří, že největší evropská ekonomika je na cestě vzhůru, a jejich ochota utrácet je největší od prosince 2006, uvedl dnes výzkumný institut GfK. Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 7,6 bodu ze 7,4 bodu v předchozím měsíci. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že hodnota indexu se měnit nebude.
Více informací

Aktivita v americkém podnikatelském sektoru si tento měsíc udržela tempo růstu, dál se přitom zlepšovaly podmínky v sektoru služeb. Podnikům přibývalo zakázek, a tempo přijímání nových pracovníků se tak dostalo na nejvyšší úroveň za čtyři roky. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila organizace Markit.
Více informací

Měnový výbor maďarské centrální banky dnes podle očekávání snížil základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na nové rekordní minimum tří procent. Oznámený krok by měl více podpořit ekonomiku, která se zotavuje pouze velmi pomalu. Banka se rozhodla snížit úroky navzdory spekulacím, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svůj stimulační program.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Důvěra v českou ekonomiku pátý měsíc za sebou stoupla. V prosinci se souhrnný indikátor důvěry proti listopadu zvýšil o jeden bod na 5,5 bodu. Zvýšila se důvěra v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se nezměnila a ve stavebnictví mírně klesla. U podnikatelů důvěra rostla, naopak u spotřebitelů se téměř nezměnila, informoval dnes Český statistický úřad.
Více informací

Česká pošta bude zřejmě doručovat balíky nestandardně i během posledního předvánočního víkendu. Důvodem jsou rekordní podání během tohoto týdne. ČTK to řekl mluvčí Ivo Mravinac.
Více informací

Ceny pohonných hmot v České republice už pátý týden v řadě stoupají, tempo růstu ale v posledním týdnu zvolnilo. Benzin podražil o haléř na 36,15 Kč/l a nafta o tři haléře na 36,26 Kč/l. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok. Fond bude hospodařit pouze s vlastními penězi, ze státního rozpočtu nedostane nic. Příjmy by měl mít jen ze splátek úvěrů a z úroků a také z poplatků, celkem by na nich měl dostat 780 milionů korun.
Více informací

Česká národní banka odňala Metropolitnímu spořitelnímu družstvu povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly závažné nedostatky v podnikání družstevní záložny, které poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu. Rozhodnutí nabylo právní moci dnes, informovala ČNB.
Více informací

Dálniční kupony jako doklady o zaplacení dálničního poplatku by se mohly stát minulostí. Nahradit by je mohla kamerová technologie schopná rozpoznávat registrační značky projíždějících aut. Tato technologie je lacinější než prodej statisíců dálničních známek, řekl dnes ČTK generální ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček.
Více informací

Senát dnes schválil novelu zákona o ochraně spotřebitele, která rozšiřuje pravomoci České obchodní inspekce nad pořádáním předváděcích a prodejních akcí. Prodejci a jejich pořadatelé budou muset inspekci hlásit předem místo a datum konání akcí a budou muset uvést, jaké zboží na nich budou nabízet. Zákon nyní musí ještě podepsat prezident republiky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU