Státní fond loni na opravy panelových bytů poslal 346 mil. Kč

05.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) loni na rekonstrukci panelových bytů prostřednictvím programu Panel 2013+ poslal žadatelům prostřednictvím 102 úvěrových smluv celkem 346,3 milionu korun. Dalších 213 milionů korun půjčil na výstavbu nájemních bytů. ČTK to řekla mluvčí fondu Jana Marešová. Pro letošní rok má fond na podporu bydlení připraveno 1,32 miliardy korun, z toho na program Panel 2013+ je 600 milionů korun. Loni plánoval fond poskytnout úvěry za 1,1 miliardy korun, celou připravenou částku však nevyčerpal.

"Třiceti žadatelům, kteří chtěli na opravy panelových domů celkem 137,2 milionu korun, jsme loni poskytli příslib úvěru. Dalších 24 žádostí za 103,4 milionu korun přechází do letošního roku. Tyto peníze tak budou poskytnuty již z rozpočtu na 2014," informovala Marešová. Celkem loni fond obdržel 184 žádostí o dlouhodobý nízkoúročený úvěr na opravy panelových domů, 28 jich vrátil.

Dalších 400 milionů korun měl fond loni připravených na podporu výstavby nájemních bytů, se stejnou částkou počítá i letošní rozpočet. Do konce prosince uzavřel SFRB osm smluv za 213 milionů korun a další tři úvěry za celkem 113,3 milionu korun žadatelům přislíbil. Celkem loni fondu přišlo 26 žádostí za 832,6 milionu korun, 11 jich vrátil.

Fond začal žádosti do programu Panel 2013+ přijímat loni 11. ledna, počáteční rozpočet programu 210 milionů korun byl později navýšen o 500 milionů korun. Hned na začátku ale bylo jasné, že to stačit nebude. Žádosti o úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek. Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.

Nízkoúročené úvěry poskytuje přímo SFRB. Úrok je fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.

Program Panel 2013+ navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky programům bylo v panelových domech opraveno zhruba 400.000 bytů.

Také výstavbu nájemních bytů podporuje SFRB formou nízkoúročených úvěrů. I u této půjčky je úrok fixován po celou dobu splácení, která může být až 30 let. Úvěr může pokrýt až 70 procent výdajů. Pomocí těchto peněz lze hradit výstavbu bytů o rozloze 25 až 90 metrů čtverečních, ale i přestavby a rekonstrukce již existujících objektů, které původně nebyly určeny k bydlení nebo v nich nejsou byty způsobilé k bydlení. Nízkoúročený úvěr lze využít také na stavební úpravy velkého bytu, díky kterým vznikne alespoň jeden další nájemní byt. Smyslem je pomoci zajistit dostupnost malometrážních bytů. Podmínkou je, že nájemní byt musí sloužit k bydlení po dobu splácení úvěru, minimálně deset let.

Letos chce fond podpořit bydlení až 1,32 miliardy korun. Do financování fondu totiž nově zasáhne unijní finanční nástroj JESSICA, který bude poskytovat nízkoúročené úvěry na rekonstrukce a modernizace bytových domů za celkem 577 milionů korun. Z toho v roce 2014 se předpokládá čerpání 288 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK