Inkaso otvírá přístup k vašim financím

08.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Inkaso je jeden ze způsobů, jak můžete platit některé opakující se platby. Má nejen výhody, ale i rizika! Hodí se hlavně na platby, jejichž výše není stále stejná - např. platba telefonních účtů.

Téma týdne: Deset způsobů jak poslat peníze

O povolení inkasa může požádat každý majitel účtu v bance. Inkaso je jednou z forem bezhotovostní platby, kdy jsou peníze z vašeho účtu strhávány ne na základě vašeho příkazu k úhradě, ale na základě příkazu příjemce peněz.

Jak je to možné? Jak může někdo jiný dát příkaz a strhnou se tak  peníze z vašeho účtu?
Celkem jednoduše pokud mu to ovšem povolíte! Aby si někdo mohl z vašeho účtu strhávat peníze, je třeba abyste si zřídili tzv. povolení k inkasu. Povolení k inkasu je možné zřídit přímo na pobočce banky, případně pokud to banka umožňuje v rámci přímého bankovnictví, pokud máte některou z jeho forem zřízenu.

Kolik vás takové povolení k inkasu bude stát?
U některé banky je povolení k inkasu zdarma, u jiné zaplatíte třeba i kolem sta korun. Také někdy záleží přímo na účtu či balíčku, který využíváte, nebo zda si povolení k inkasu zřídíte na pobočce či prostřednictvím produktů přímého bankovnictví. To stejné platí i pro okamžik, kdy chcete povolení k inkasu zrušit. V některých případech je to zdarma, v jiných opět zaplatíte nemalý poplatek.

Co je třeba při zřízení povolení k inkasu vědět
Pokud se rozhodnete, že je pro vás u nějaké platby výhodné povolení inkasa (platba se sice měsíčně opakuje, ale vždy je jiná částka a tudíž nemůžete  využít trvalého příkazu, například úhrada faktury za telefon) asi vás bude zajímat, co k jeho zřízení potřebujete vědět. Při zřízení povolení k inkasu po vás vaše banka bude požadovat tyto údaje:

  • číslo účtu  příjemce včetně kódu banky
  • variabilní, konstantní případně specifický symbol
  • a také výši limitu, kterou si může příjemce inkasovat za určité období (měsíčně, čtvrtletně, pololetně,…)

Právě výše limitu je důležitou věcí, kterou byste měli dobře zvážit. Vzít v úvahu kolik v průměru např. za telefon měsíčně platíte, připočítat určitou rezervu a tuto částku potom  zvolit. Není dobré volit příliš vysoký limit, protože tak by se ten, komu inkaso povolíte, mohl lehce dostat k vašim penězům. Naopak ani nízký limit není vhodný, neboť by nemusel dostačovat a v tomto případě by tak příjemce nedostal nic, banka by inkaso neprovedla.  V tomto případě se vystavujete nebezpečí penále za zpoždění platby, o které si myslíte, že proběhla a ono se tak nemuselo díky nízkému limitu stát!

Případný poplatek za povolení či zrušení povolení inkasa není jediný se kterým se setkáte. Každá platba, která odejde z vašeho účtu je zpoplatněna, tzv. poplatek za účetní položku a ani u inkasa tomu není jinak. Cena za účetní položky se u každé banky liší.

K čemu je tedy dobré inkaso využít?
Každý si určitě nalezne případ, kdy právě inkaso bude ten způsob úhrady, který bude nejvhodnější. Inkaso je vhodné tam, kde se platby opakují, ale jejich výše se mění a nelze tedy využít trvalého příkazu. Jedná se především o platby SIPO (viz náš zítřejší Fintrik), telefonu, případně i platby úvěru, které nemají konstantní splátky, případně se splátky v čase mění. Podmínkou ovšem je, že k inkasu z vašeho účtu přistoupí také společnost, které máte platit, a které inkaso z vašeho účtu povolujete!

A na závěr jeden tip pro vás
V určitých případech můžete při zřízení povolení inkasa dokonce i ušetřit. Příkladem jsou například mobilní operátoři. V případě, kdy jim povolíte inkasovat z vašeho účtu platby za telefony, můžete získat výpis hovorů zdarma. V opačném případě za tento výpis platíte určitý poplatek!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky