ÚOHS povolil převzetí pražské O2 areny skupinou PPF Kellnera

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu většinového vlastníka pražské O2 areny, největší sportovní a víceúčelové haly v republice. Stane se jím skupina PPF Petra Kellnera. Dnes to úřad uvedl v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné. Dosud zhruba 86 procent akcií ve firmě Bestsport Arena, pod niž hala patří, vlastnila PPF napůl s investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Firmy spolu jednaly, kdo získá podíl druhé strany. Konečná cena, kterou PPF zaplatí, nebude zveřejněna.

Bestsport Arena vznikla v době insolvenčního řízení s předchozím provozovatelem O2 areny firmou Bestsport. Tento podnik včetně haly se v rámci reorganizačního plánu přesunul do nově vzniklé Bestsport Areny, jejíž zhruba 86procentní podíl držely napůl PPF a KKCG prostřednictvím kyperské společnosti Lindus. Zbylých 14 procent vlastní držitelé dluhopisů, s jejichž pomocí se financovala výstavba haly.

Předloni Bestsport Arena vykázala provozní zisk zhruba 100 milionů korun, tržby přesáhly 400 milionů korun. O2 arenu navštívilo rekordních více než 700.000 lidí.

Stavba haly trvající od října 2002 do března 2004 stála sedm miliard korun, prodražilo ji nevýhodné úvěrové financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala společnost Sazka, která ručila za úvěry a dluhopisy. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst & Young před časem odhadl cenu víceúčelové haly na 1,57 miliardy korun.

PPF a KKCG už dříve společně ovládly zkrachovalou Sazku, která se v roce 2011 dostala do insolvence. Koupí loterijního byznysu, za který obě skupiny zaplatily dohromady 3,8 miliardy korun, vznikla nová společnost Sazka sázková kancelář. KKCG následně v prosinci 2012 za nezveřejněnou částku koupila podíl PPF a stala se jediným vlastníkem společnosti. Česká loterijní jednička za rok 2012 oznámila zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) 1,3 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK