Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok

20.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Švýcarský frank má za sebou další úspěšný rok, když se stal po euru druhou nejvýkonnější měnou z vyspělých ekonomik.

Vůči americkému dolaru frank loni posílil o 3 procenta, vůči australskému dolaru (AUD/CHF) o 16,68 procenta a japonskému jenu (JPY/CHF) o 19,63 procenta. Naopak frank oslabil již vůči zmiňovanému euru, jemuž se v roce 2013 dařilo lépe, a to o 1,6 procenta.

Měnový kurz EUR/CHF zůstává i nadále zafixován švýcarskou centrální bankou (SNB) na maximální hodnotě (z pohledu franku) 1,20. Centrální banka podle všeho fixaci směnného kurzu nezruší ani v roce 2014. Z tohoto důvodu se jeví jako zajímavou obchodní příležitostí vyčkávat na oslabení eura v průběhu roku a dostane-li se kurz k úrovni 1,20, pak nakupovat EUR/CHF. Podíváme-li se na 2letý graf EUR/CHF, tak zjistíme, že zatímco se euro v roce 2012 pohybovalo těsně nad fixační úrovní 1,20, v roce 2013 se od ní výrazněji odpoutalo, euro posílilo a oscilovalo kolem hodnoty 1,225.

Graf: Dlouhodobý vývoj EUR/CHF

 eur_chf_vyhled.png

Graf: Dlouhodobý vývoj USD/CHF

USD_CHF_v__hled.png 

Švýcarská centrální banka (SNB)

SNB bude podle všeho i v příštím roce (již třetím rokem) nucena držet úrokové sazby blízko nule. Centrální banka v srpnu 2011 snížila úrokovou sazbu téměř na nulu a měsíc poté zafixovala maximální hodnotu kurzu (z pohledu franku) EUR/CHF na 1,20. Banka přistoupila k ochraně své měny poté, co se frank stal rukojmím americké finanční a evropské dluhové krize, jež eskalovaly poptávku po švýcarském franku (CHF), jakožto představitele tzv. „bezpečného přístavu“ v čase nejistoty a strachu. Poptávka po švýcarském franku přirozeně vedla k posílení měny. Silný frank na druhé straně snižoval konkurenceschopnost švýcarských výrobků, a to především v eurozóně, která je největším obchodním partnerem země. Na druhé straně nízké úrokové sazby, stejně jako v ostatních vyspělých zemích, vedly i ve Švýcarsku k vyšší poptávce po hypotečních úvěrech a růstu cen nemovitostí. SNB proto přijala opatření, kterým stanovila bankám povinnost vytvářet dodatečný polštář pro poskytnuté hypotéky.

Měnová politika švýcarské centrální banky (SNB) v roce 2014

Fixace maximální hodnoty měnového kurzu EUR/CHF (z pohledu franku) na úrovni 1,20 bude pravděpodobně trvat i v příštím roce, a to nejen kvůli podpoře konkurenceschopnosti exportu, ale i kvůli podpoře růstu cenové hladiny (inflace) ze strany SNB. Centrální banka odhaduje pro rok 2014 výši cenové hladiny na úrovni 0,2 %, což je výrazně za 2,0 procentním inflačním cílem a hlavním důvodem fixace kurzu EUR/CHF i v roce 2014. Nízká cenová hladina vyžaduje expanzivní měnovou politiku centrální banky, které při nulových sazbách zůstává v rukávu právě možnost manipulace s kurzem.

Hodnota úrokových sazeb bude v roce 2014 pravděpodobně na nule.

Graf: Přebytková obchodní bilance vytváří poptávku po CHF

svycarsko_ob_bilance.png

Graf: Vývoj inflace (deflace) ve Švýcarsku

inflace___vycarsko.png 

Ekonomika Švýcarska

HDP Švýcarska by měl podle švýcarské národní banky dosáhnout letos 1,9 procentního růstu, přičemž v roce 2014 by měl ekonomický růst ještě zrychlit, a to až na 2,3 procenta. Pozitivní rok 2014 ve Švýcarsku naznačuje i podnikatelská důvěra a index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby, který byl v průběhu celého roku 2013 kromě března nad úrovní 50 (expanze), což je výrazné zlepšení ve srovnání s rokem 2012. Výborně se daří i trhu práce, kde se letos nezaměstnanost pohybovala kolem 3 procent, což posílilo výdaje domácností. Obchodní bilance je i navzdory nižší poptávce z eurozóny nadále v přebytku, což podporuje poptávku po švýcarském franku. Navíc export by mohl příští rok ještě více růst se zlepšující se ekonomickou situací v eurozóně a USA, obchodní bilance posilovat a poptávka po franku stoupat.

Tabulka: Přehled makroekonomických ukazatelů Švýcarska

 svyc_tab_eko.png

Důvody pro posílení CHF v roce 2014

 

  • Přetrvávající silná ekonomická výkonnost země.
  • Přebytková obchodní bilance, která může v roce 2014 ještě více posílit, a to díky zlepšující se ekonomické situaci v USA a eurozóně, jež pak mohou poptávat více švýcarských výrobků.
  • Ačkoliv se eurozóna pomalu dostává z krize a potřeba parkovat investiční aktiva v „bezpečném přístavu“ (CHF) nebude tak aktuální jako v předchozích letech, investoři část svých finančních zdrojů ve Švýcarsku určitě ponechají (diverzifikace).

 

Důvody pro oslabení CHF v roce 2014

 

  • Klesající strach z krize a menší akutní potřeba parkování aktiv v bezpečném přístavu.
  • Nízká cenová hladina (deflace) a následná reakce centrální bankou expanzivní měnovou politikou.

 

USD/CHF z pohledu technické analýzy

Střednědobý horizont (týdenní graf) značí možnost vytvoření klesajícího klínu, který by tak přiznával býčí nástup do nového roku. Spekulaci na posílení podporuje i stochastický oscilátor, který nejenže vytvořil býčí divergenci, ale jeho křivka by proražením 50 bodové hranice začala tvořit vyšší vrchol. Americký dolar by mohl docílit posílení proti franku zpátky do červeně vyznačeného pásma, které je z dlouhodobého hlediska baštou medvědů.

Graf: Týdenní graf USD/CHF – střednědobý výhled

 USDCHF_weekly.png

 

Dlouhodobý pohled na USD/CHF (měsíční graf) ukazuje ohraničení medvědího trendu klesajícím kanálem. Trh již 18 měsíců osciluje poblíž středové linie a udržuje mírně sestupnou tendenci. Vzhledem ke středové poloze, lze předpokládat pokračování v trendu i v následujících měsících. Ideálním vstupem do dlouhodobého obchodu by mělo být otestování rezistenční Fibonacciho úrovně 23,6, kde se očekává medvědí reakce. Náš výhled počítá, že se na USD/CHF dostaneme výš právě k Fibonacciho úrovni 23,6 a pak očekáváme mírný pokles.

Graf: Měsíční graf USD/CHF – dlouhodobý výhled

 USD_CHF_mesic.png

 

Vývoj švýcarského franku vůči USD bude z velké části ovlivněn měnovou politikou americké centrální banky. Nicméně u měnového páru USD/CHF očekáváme mírné oslabení CHF a posílení USD limitováno úrovní 0,95.

EUR/CHF se vyznačuje úzkým konsolidačním pásmem, které zdola ohraničuje švýcarská centrální banka (úroveň 1,20). Ta pravděpodobně od fixace kurzu neupustí ani v roce 2014. Posílení franku proti euru je proto limitováno úrovní 1,20. Z tohoto důvodu lze doporučit v případě poklesu k této hodnotě hledat příležitosti pro dlouhé nákupní pozice. Opačně by pak měla fungovat Fibonacciho úroveň 38,2, u které se zastavila loňská maxima. Z fundamentálního pohledu může posílení eura vůči CHF zabránit ECB, přistoupí-li k uvolnění měnové politiky. Tento pohyb však bude limitován omezeným prostorem ECB ke snížení sazeb do maximálně dvou kroků, pak bude muset zůstat úroková politika ECB neutrální. Naopak euro bude posilovat vůči franku, bude-li se ekonomická situace v eurozóně i nadále zlepšovat, pohyb bude ale opět omezen výrazným přebytek obchodní bilance Švýcarska, a tak se počítá s pokračujícím vývojem uvnitř úzkého pásma.

Graf: Týdenní graf EUR/CHF

 EUR_CHF_weekly.png

Zajímá-li vás, jak se budou v roce 2014 vyvíjet i jiné měny, tak se podívejte do naší ročenky.

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE