Novinky k přiznání k dani z nemovitých věcí

23.01.2014 | , Finance.cz
DANĚ


Jako jediné se podává přiznání k dani z nemovitých věcí (dříve k dani z nemovitostí) dopředu. Pokud jste koupili či zdědili v minulém roce nemovitost, máte do konce ledna povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí pro rok 2014. Jaké novinky by vám v této souvislosti neměly uniknout?

Daň z nemovitých věcí je upravena zákonem č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí (dále jen „DZNV“. Změnami v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku byl nahrazen i pojem nemovitá věc. Tím došlo od 1. 1. 2014 i ke změně názvu zákona ze zákona o dani z nemovitostí na zákon o dani z nemovitých věcí. Rozhodným dnem pro daň z nemovitých věcí je vždy první leden. Změny způsobené novelizací zákona od 1. 1. 2014 je tak nutné zohlednit již při přípravě přiznání k dani z nemovitých věcí 2014, které mají poplatníci daně povinnost podat do konce ledna.

Změny pojmů a názvosloví

Novelizace zákona mění některé pojmy a názvosloví, které vyplývají z nových pojmů občanského zákoníku. Kromě výše uvedené změny pojmu nemovitosti je dále nově upraven předmět daně z nemovitých věcí, který je rozdělen na daň z pozemků a daň ze staveb a jednotek. Předmětem daně ze staveb a jednotek je pak zdanitelná stavba (tj. budova podle katastrálního zákona nebo vybraná inženýrská stavba uvedená v příloze DZNV) nebo jednotka. Předmětem daně ze staveb a jednotek tak již nejsou stavby jako např. nekryté bazény, požární nádrže či plošné stavby, které se nacházejí na jiných druzích pozemků než je druh pozemku zastavěná plocha a nádvoří nebo zpevněná plocha.

Nový občanský zákoník zavedl i do DZNV místo pojmu byt pojem jednotka. Jednotka zahrnuje byt a podíl na společných částech nemovité věci, do které náleží i pozemek, na němž byl dům zřízen.

Změna osoby poplatníka

Poplatníky daně z nemovitých věcí se u nemovitých věcí, tvořících jmění těchto fondů, nově stávají podílové fondy, svěřenské fondy a fondy obhospodařované penzijními společnostmi. Vzniká jim tedy povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2014.

Rozšířením okruhu poplatníků v návaznosti na nový občanský zákoník se poplatníky dále stávají:

  • pachtýř,
  • stavebník u pozemků u pozemků zatížených právem stavby.

 

Pacht upravuje nový občanský zákoník a jedná se o smluvní vztah podobný nájmu. U pachtu se ale na rozdíl od nájmu předpokládá, že pachtýř bude vlastním přičiněním věc obhospodařovat tak, aby přinášela výnos. Pachtýř je u pachtu osoba, která má od propachtovatele věc k dočasnému užívání a požívání a platí propachtovateli pachtovné.

Po zavedení pravidla, že stavba je součástí pozemku a nemůže mít tudíž rozdílného vlastníka, zavádí nový občanský zákoník pojem právo stavby. Jedná se o nemovitou věc, věcné právo stavebníka mít stavbu a pozemek jiného vlastníka. Právo stavby zahrnuje buď právo vybudovat stavbu na ještě nezastavěném pozemku, nebo mít již zřízenou stavbu. Poplatníkem daně z nemovitých věcí je tak v návaznosti na výše uvedené stavebník.

Nepatrné zvýšení daně u určitých bytů

Poplatníkům daně z nemovitých věcí, kteří vlastní kromě bytu či nebytového prostoru a podílu na společných částech domu i podíl na společném pozemku přesahujícím zastavěnou plochu domu nebo na pozemku, který je užíván s jednotkou a je ve vlastnictví všech vlastníků jednotek v domě se daň z nemovitých věcí od 1. 1. 2014 nepatrně zvýší. Stane se tak v důsledku použití zvýšeného koeficientu 1,22 (pro rok 2013 byl používán koeficient 1,20) pro stanovení upravené podlahové plochy a tím zvýšení základu daně a samotné daně ze staveb a jednotek. Přesahující pozemek pak již není předmětem daně z pozemků. Tato změna ale poplatníka daně nijak administrativně nezatíží. Za předpokladu, že nedojde k jiným změnám, není totiž nutné podávat daňové přiznání. Přepočet daně provede správce daně a její novou výši sdělí poplatníkovi rozhodnutím (hromadným předpisným seznamem nebo platebním výměrem).

Další změny

Ke snížení daňové povinnosti spojené s povinností podat daňové přiznání dochází v následujících případech:

  • u vlastnictví pozemků, jejichž povrch je zpevněn vlečkou,
  • u vlastnictví vícepodlažních staveb pro podnikání,
  • v případě vlastnictví pozemků určených k zastavění zdanitelnými stavbami osvobozenými od daně ze staveb (stavby vodáren, úpraven vody, kanalizačních zařízení, rozvodných zařízení, staveb pro veřejnou dopravu).

 

Autor článku

Veronika Tomanová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ