Ekospol: Developeři v Praze plánují postavit 35 tisíc nových bytů

20.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Developeři plánují postavit v následujících letech 34.675 nových bytů na takřka 300 místech Prahy. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Ekospol, která monitoruje plánované developerské projekty v metropoli. Nejvíce nových bytů by mělo vyrůst v Praze 9 a 4. Ekospol ale současně upozornil, že ne všechny plánované byty budou postaveny.

V Praze 9 developeři chtějí postavit celkem 8128 bytů a v Praze 4 7904. Více než čtyři tisícovky bytů by měly vyrůst také v Praze 5 (5210), Praze 10 (4900) a Praze 8 (4067).

Analytici Ekospolu v analýze počítají pouze ty projekty, které jejich majitelé ještě nezačali prodávat, nicméně mají vydaná povolení, nebo je získávají.

Ne všechny plánované byty ale opravdu budou. "Plány jsou jedna věc a skutečná realizace projektu je něco úplně jiného," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

To je vidět i na fázi povolování některých projektů v procesu EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí). Více než čtvrtina všech plánovaných bytů (28,2 procenta) byla povolena již před rokem 2009 a stále ještě nebyly realizovány ani nevstoupily do prodeje. Dalších 43,3 procenta projektů má tato povolení vyřízena čtyři a méně let. Naopak nových projektů, u nichž povolování pokračuje, je něco přes čtvrtinu (28,5 procenta).

"Většina z již schválených projektů nebude v horizontu nejbližších deseti let vůbec realizována. S trochou nadsázky je můžeme označit také za ležáky, jen dosud nerealizované," dodal Korec.

Developeři loni v hlavním městě podle Ekospolu prodali celkem 5015 nových bytů, což je meziroční růst o 24,9 procenta. Podle konkurenční společnosti Skanska Reality prodeje loni vzrostly meziročně o pět procent na 4972 prodaných nových bytů. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika, kterou jednotlivé společnosti používají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK