Co týden dal?

10.09.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Nárůst počtu lidí bez práce, velký propad cen bytů a problémy s výrobou Oktavií, Fabií a Superbů na Ukrajině, to jsou některé z klíčových událostí posledních sedmi dní, které jsme pro vás zaznamenali na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Východoevropské země zažívají letos velký boom. Slovenská ekonomika například stoupla ve druhém čtvrtletí  meziročně o 5,4 procenta, polská o 6,1 procenta.

Lépe se vede i společnosti Nokia. Největší výrobce mobilů na světě zvýšil ve čtvrtek odhad tržeb a zisku ve třetím čtvrtletí díky velkému zájmu o jeho telefony. Tržby by se měly pohybovat v rozmezí 6,8 - 6,9 miliardy eur.

Ukrajinská automobilka Evrocar ve středu znovu spustila výrobu škodovek poté, co byla její produkce na několik dní přerušena kvůli neshodám s regionálními daňovými úřady. Ty původně Evrocaru nařídily, aby do konce měsíce zastavil výrobu, neboť se od něj požaduje zaplacení dodatečných daní ve výši zhruba tří milionů hřiven (564.972 amerických dolarů). Společnost vyrábí modely Octavie, Fabie a Superby a prodává je na domácím trhu. Od září chce montovat i vozy VW Golf, VW Polo a Audi 6.

Ke 25 dnům vězení byl odsouzen Dán, který se pokusil zakoupit pizzu falešnými bankovkami. Ty podle něj zhotovili jeho vnuci do hry Monopoly. Obviněný uvedl, že se spletl, soud mu ale neuvěřil. Muž v okamžiku zadržení totiž disponoval hotovostí v hodnotě 57.000 podomácku vyrobených korun.

...více informací naleznete na internetové stránce www.finance.cz/reuters .



Posledních 7 dní doma

Nezaměstnanost v srpnu vzrostla o desetinu procentního bodu na 10,2 procenta. Srpen bývá každoročně měsícem, kdy na úřadech práce přibývá nezaměstnaných.

Ceny panelových bytů se za letošek propadly až o pětinu, klesá i hodnota starších cihlových bytů.

Zabezpečení vlastní životní úrovně ve stáří se stává samozřejmostí. Životní pojištění a penzijní připojištění zaujímají stále výraznější pozici na našem trhu. Na konci prvního pololetí tohoto roku měly penzijní fondy celkem 2,82 milionu klientů. To je o 154 tisíc více než na konci roku 2003. Nejvíce nových účastníků penzijního připojištění získaly od ledna do června penzijní fondy Credit Suisse Life and Pensions (46 000), PF České pojišťovny (32 000) a ING PF (31 000).

... více zpráv z domova naleznete například na tomto místě!



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Nově naleznete na www.finance.cz pravidelně aktualizovanou databázi dotací a grantů Evropské unie. Pokud zrovna hledáte zdroj spolufinancování svého projektu, zkuste začít na této internetové stránce!
  • Na Studentském centru publikujeme od počátku tohoto týdne materiály partnerského serveru www.vysokeskoly.cz .

Tento týden nám jeho redaktoři zaslali například tyto materiály:


On-line prodej

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

TIP: Od září můžete získat poukázku v hodnotě 600 Kč i ke stavebnímu spoření HYPO Stavební spořitelny.




Poradenství

Podívejte se, na co se tento týden ptal jeden z mnoha návštěvníků našeho poradenského centra.

Otázka: „Rád bych věděl, jaká výše sazby DPH se použije na dodávku kompletního satelitního přijímače, včetně televizního přístroje. Zda se použije rozdílná sazba na montáž a rozdílná na zařízení? Zda je rozdíl u plátce daně a neplátce?

Odpověď: „Dodávka TV, satelitního přijímače i antény je dodáním zboží, tady platí základní sazba 19% DPH. Pokud jde o rozvody uvnitř, například v RD, je třeba posoudit, zda se jedná o novostavbu či nikoli..."

Celou odpověď naleznete zde



Fintriky

Tento týden jsme se zaměřili na různé způsoby posílání peněz po ČR i do zahraničí. Podívejte se do naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků na to, který způsob je výhodný a který nikoli.



Anketa

Tentokrát jsme vám položili otázku, zda jste jako podnikatelé spokojeni se současnou prezentací ČR v zahraničí. Spokojenost vyjádřilo 28 procent respondentů, nespokojeno bylo 39 procent odpovídajících.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum