Rakouská Raiffeisen Bank zvýší akciový kapitál o 50 procent

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. ledna (ČTK) - Rakouská společnost Raiffeisen Bank International (RBI) plánuje zvýšit své základní jmění vydáním nových akcií o 2,9 miliardy eur (80 miliard Kč) , tedy o zhruba 50 procent. Banka, která působí i v České republice, dnes sdělila, že novým kapitálem chce posílit svou rozvahu a splatit státní pomoc.

Raiffeisen počátkem ledna uvedl, že uvažuje o zvýšení kapitálu až o 2,25 miliardy eur. Dnes sdělila, že má v plánu prodat dosavadním akcionářům a novým investorům 97,5 milionu nových akcií.

Navýšení kapitálu Raiffeisen předznamenává podle agentury Reuters rok, v němž se čeká série podobných kroků u řady evropských bank. Ty potřebují ukázat regulačním úřadům, že dokážou splnit zpřísněné požadavky kapitálové přiměřenosti, aby vydržel.y možné budoucí finanční otřesy.

Mateřská společnost Raiffeisen Zentralbank, která má v RBI 78,5 procenta akcií, nevyužije plně svých předkupních práv. Slíbila ale, že koupí nové akcie za 750 milionů eur, aby si udržela většinový podíl.

Pokud RBI prodá celou plánovanou emisi akcií při nejméně dnešní tržní ceně 30,50 eura, dosáhne její základní ukazatel kapitálové přiměřenosti podílu 9,9 procenta na rizikově vážených aktivech. Bezpečně tím vyhoví požadavku určenému globální dohodou o kapitálu bank zvanou Basilej III.

RBI použije nové peníze ke splacení peněz, které získala v roce 2009 jako pomoc v době finanční krize. Celkem tehdy dostala 2,5 miliardy eur, z toho od rakouského státu 1,75 miliardy eur a zbytek od soukromých investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK