Neznáte-li číslo účtu, volte platbu šekem

13.09.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Předností šeku je, že jej lze poslat přímo na adresu příjemce. Nemusíte vůbec znát číslo jeho účtu. Šeky v cizí měně vám vystaví ve většině tuzemských bank. Poplatek činí zpravidla jedno procento, minimálně 150 Kč.

Téma týdne: Deset způsobů jak poslat peníze

V pravidelné rubrice finančních tipů a triků (FINTRIKY) se budeme ještě i v tomto týdnu budeme věnovat na našem serveru různým způsobům posílání a poukazování peněz po České republice a do ciziny. Jednou z možností je šek. Využíván je především pro zahraniční platby, například za účelem úhrady předplatného, poplatků za ubytování a stravování při účasti na školeních a seminářích nebo školného.

Předností šeku je, že jej lze poslat přímo na adresu příjemce. Nemusíte tedy vůbec znát číslo jeho bankovního konta, ani kód banky. Šek je vhodný i v případech, kdy není na straně adresáta vůle využít jiný způsob platby (například dokumentární akreditiv).  

Pokud budete posílat šekem peníze do zahraničí prostřednictvím některé z tuzemských bank, budete muset nejdříve vyplnit příkaz k vystavení bankovního šeku. V příslušném formuláři uvedete především:

  • měnu a částku, kterou chcete zaslat (mezi měny, ve kterých banky šeky běžně vystavují, patří americký dolar, britská libra, kanadský dolar a euro),
  • vlastní jméno, příjmení a adresu,
  • jméno, příjmení a adresu příjemce,
  • důvod platby,
  • způsob úhrady šeku (z vašeho účtu, v hotovosti, proti jinému šeku a podobně).

Šek lze v bance nechat zaslat do zahraničí prostřednictvím České pošty nebo kurýrní služby (DHL). Náklady si hradíte sami. Pohybují se zpravidla od 50 korun výše a závisí především na zemi příjemce. O poznání vyšší poplatek bance zaplatíte za vystavení šeku. Běžně se pohybuje na úrovni jednoho procenta z částky šeku. Pozor ovšem na minimální poplatek (většinou 200 - 500 korun) a na vyšší srážky u příležitostných klientů v některých bankovních domech.


Kolik stojí vystavení bankovního šeku v cizí měně u vybraných bank?

Banka Provize Minimální poplatek
HVB Bank 0,9% 500Kč
Česká spořitelna 1,0% 150Kč (300Kč)
ČSOB 1,0% 150Kč (300Kč)
Komerční banka 1,0% 200Kč
GE Capital Bank 1,0% 500Kč
Raiffeisenbank 1,0% (2,0%) 500Kč (1000Kč)

Poznámka: Údaj v závorce platí pro příležitostné klienty banky nebo pro hotovostní úhradu částky šeku.
Zdroj: Sazebníky a internetové stránky bank


Šeky můžete jinak ze zahraničí i obdržet. Potom je v bance předložíte k inkasu. Poplatky za tuto službu se zpravidla pohybují na stejné hladině jako u vystavení. Česká spořitelna si například účtuje 1% z částky šeky, minimálně 100 Kč.


Závěrem: Co musí obsahovat správný šek?

  • Označení, že jde o šek
  • Bezpodmínečný příkaz zaplatit určitou peněžní částku
  • Jméno toho, kdo má platit
  • Údaj místa, kde má být placeno
  • Datum a místo vystavení šeku 
  • Podpis výstavce


Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality .
 

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ