Co týden dal? Stát počítá s lepším výběrem daní

24.01.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozpočet na rok 2015 by měl být připraven tak, aby počítal s mnohem lepším výběrem daní než dosud. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda ANO a budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Plány koalice na zastavení plýtvání ve veřejném sektoru, úspory a lepší výběr daní dokážou pokrýt vyšší výdaje, které si vyžádají návrhy z koaliční smlouvy, dodal. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Světová ekonomika letos zrychlí růst na 3,7 procenta a oživí z loňského útlumu, kdy růstové tempo oslabilo na čtyřleté minimum tří procent. V dnešním aktualizovaném výhledu to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Instituce tak mírně zvýšila odhad z říjnové prognózy 3,6 procenta, a zlepšila tak svou prognózu poprvé po dvouleté sérii jejího zhoršování. Pro příští rok čeká fond další mírné zrychlení na 3,9 procenta,
Více informací

Španělsko získalo na svůj nový desetiletý dluhopis objednávky v rekordním celkovém objemu 40 miliard eur (1,10 bilionu Kč). Byla to nejvyšší poptávka po dluhopisu některé země eurozóny v historii. Dokládá to dramatický návrat investorů k zemím postiženým dluhovou krizí, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v zemích eurozóny se v lednu zlepšila a její hlavní ukazatel se vyšplhal na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2011. Důvodem je rostoucí optimismus domácností ohledně vývoje ekonomiky, vyplývá z dnešních údajů Evropské komise.
Více informací

Portugalsko loni splnilo rozpočtový cíl, na kterém se dohodlo v rámci mezinárodního záchranného programu. Oznámilo to tamní ministerstvo financí. Dosažený výsledek je další známkou toho, že Portugalsko se dostává z dluhové krize.
Více informací

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v lednu poprvé po půl roce klesla. Naznačily to dnešní předběžné výsledky průzkumu banky HSBC a agentury Markit mezi nákupními manažery čínských firem. Data jsou první předzvěstí nálady v druhé největší světové ekonomice v novém roce. Zpracovatelský sektor je hlavním motorem čínského hospodářského růstu.
Více informací

Nově vzniklá globální komise pro správu internetu se bude v příštích letech zabývat zkoumáním způsobů, jak zajistit svobodu a bezpečnost na internetu. V komisi, jejíž vznik byl oznámen na výročním zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu, budou zástupci vědecké obce, vlád a "občanské společnosti" a povede ji švédský ministr zahraničí Carl Bildt, uvedla agentura AP.
Více informací

Členské země Evropské unie by měly při svém rozhodování o nejrůznějších problémech co nejvíce zohledňovat potřebu konkurenceschopného průmyslu, míní Evropská komise. Podporovat by proto kromě jiného měly stabilní, jednoduchý a předvídatelný právní rámec, příznivý pro podnikání a inovace. Komise to uvádí v přijatém sdělení na podporu obnovy evropského průmyslu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu nezměnila, její souhrnný indikátor zůstal na prosincové hodnotě 5,5 bodu. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se zvýšila důvěra spotřebitelů, naopak u podnikatelů celkově klesla. Propadla se i v průmyslu, obchodě a ve vybraných odvětvích služeb. Důvěra ve stavebnictví ale stoupla.
Více informací

Evropská komise formálně požádala Českou republiku, aby do svého práva převzala povinnost zajistit konečným odběratelům energií individuální měřiče, ukazující jejich skutečnou spotřebu. Plyne to z balíku rozhodnutí o porušení evropského práva, který komise zveřejnila.
Více informací

Tuzemské banky loni podle dnešních údajů ukazatele Fincenturm Hypoindex poskytly občanům téměř 96.000 hypotečních úvěrů za rekordních 156 miliard korun. V roce 2012 banky poskytly hypotéky za téměř 122 miliard korun. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky daly v roce 2007, tehdy objem činil téměř 143 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím oficiální statistiky nezveřejnilo.
Více informací

Rozpočet na rok 2015 by měl být připraven tak, aby počítal s mnohem lepším výběrem daní než dosud. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda ANO a budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Plány koalice na zastavení plýtvání ve veřejném sektoru, úspory a lepší výběr daní dokážou pokrýt vyšší výdaje, které si vyžádají návrhy z koaliční smlouvy, dodal.
Více informací

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce v letošním roce začít stavět celkem 15 úseků silnic 1. třídy v úhrnné délce 56 kilometrů a také dalších 63 kilometrů dálnic (sedm staveb). Na dnešním setkání s novináři to řekl ředitel výstavby Jiří Majer. Stavět by se mělo začít například na jihočeských úsecích D3, úseku D1 mezi Přerovem a Lipníkem, na obchvatu Znojma nebo na silnici I/44 přes Červenohorské sedlo. Většina letos zahájených staveb by měla být podle předpokladu dokončena v roce 2015, u části ŘSD předpokládá delší dobu výstavby.
Více informací

Stát ani letos neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných půjček. Důvodem je, že průměrná sazba úroků se stále drží pod pěti procenty. ČTK to sdělil Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Stát tuto podporu nevyplácí už od roku 2011.
Více informací

Česká republika přijde o deset miliard korun z evropských fondů, které nestihla vyčerpat z limitu pro loňský rok. ČTK to řekl první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Původně přitom ministerstvo odhadovalo ztrátu za loňský rok až na 30 miliard Kč.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU