Nigerie jako leader západní Afriky

27.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Oblast západní Afriky má potenciál stát se v následující dekádě významným centrem růstu světové ekonomiky. V této geografické zóně pak v posledních letech zaznamenala velmi silný růst zejména Nigérie, jejíž ekonomika rostla v posledních pěti letech tempem 6,5% p. a. a řadila se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě.

Mezinárodní měnový fond přitom očekává, že by v roce 2014 mělo toto tempo ještě stoupnout až na 7,4%, když expanze bude tlačena zejména rostoucí produkcí ropy a silnou domácí poptávkou.

S rostoucími vládními výdaji a vysokou poptávkou po dovozu můžeme očekávat zachování inflace na úrovni kolem 10 %. Úrokové sazby vyhlašované Centrální bankou Nigérie se nyní pohybují na úrovni 12 % a běžný účet se nachází díky exportu ropy v mírném přebytku. Do budoucna lze následně očekávat, že s růstem spotřeby a importů bude bilance běžného účtu klesat.

Systematická rizika a problematické oblasti

Dle analýzy Světové banky představuje nedostatečná a nerovnoměrně rozvinutá dopravní a energetická infrastruktura zásadní riziko pro další ekonomický rozvoj Nigérie. Tento argument udávají často i zahraniční investoři, kteří se nemohou při expanzi na lokální trh spolehnout na stejné podmínky napříč celou oblastí.

Rizikem pro další růst ekonomiky je i vývoj cen ropy, která má silný dopad na národní příjmy a tvoří čtvrtinu HDP. Významným odběratelem nigerijské ropy jsou i Spojené státy americké, což z důvodu zvyšování energetické soběstačnosti USA představuje pro Nigérii riziko poklesu exportů. Nigérie se nyní musí poohlédnout po nových spotřebitelích, pravděpodobně z asijské oblasti.

V neposlední řadě lze za riziko považovat politickou nestabilitu. Nigérie je politicky rozdělena na sever a jih, kde na jihu má nejvíce příznivců lidově demokratická strana, zatímco na severu se největší podpoře těší strana militantních Islamistů.

Rozvoj měnové unie a zavedení měny Eco

Pozitivním faktorem v oblasti severní Afriky jsou aktuálně probíhající diskuze na téma společné měny, tzv. Eco, která by měla být implementována do roku 2015 pro země ECOWAS. Od roku 2020 se dále plánují připojit státy měnové unie UEMOA (West African Economic and Monetary Union). Od tohoto měnového propojení se očekává zodpovědnější rozpočtová politika členských států, snížení administrativní zátěže a zároveň uvolnění zahraničního obchodu mezi státy unie.

Transformace se ovšem pojí i s celou řadou problémů, které vedou k pochybnosti úspěšného začlenění. Stejně jako v evropské měnové unii jsou častým tématem diskusí rozdílné ekonomické cykly a odlišná vyspělost států jakožto jedny z hlavních problémů, které mohou proces integrace významně zkomplikovat.

Autor příspěvku: Tomáš Trtek, Člen investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Tomáš Trtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE