Chystáte se použít doručovatelskou službu?

14.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jste na dovolené a došly vám peníze? Jak hotovost doručit do vzdálené země? Nechte si je zaslat z České republiky doručovatelskou službou! Informace o průběhu transakce naleznete na následujících řádkách...

Téma týdne: Deset způsobů, jak poslat peníze

Doručovatelské společnosti  Vám nabízejí vyzvednutí a doručení zásilek v nejkratším možném termínu. Ceny se u některých z nich stanovují individuálně, a to na základě Vašeho požadavku a dosažitelnosti místa určení, u jiných je cena dána pevně.

Western Union

V případě, kdy ztratíte, bude Vám ukradena nebo pouze utratíte veškerou hotovost, kterou jste si na dovolenou vzali, musíte požádat někoho, kdo Vám peníze do zahraničí (nebo i kamkoliv v ČR) pošle. Specializovanou firmou na převody peněz kamkoliv na světě (do více než 195 zemí) je společnost Western Union, a to již od roku 1851.

Příjem i výplata hotovosti na poštách se provádí v české měně. K podání a výplatě se používají následující samopropisovací doklady WU:

  • pro zaslání peněz – To send money (se zeleným rozlišovacím pruhem)
  • pro příjem peněz – To receive money (se žlutým rozlišovacím pruhem)

V případě, že přesahuje poukázka ekvivalent částky 7.500USD, musí odesílatel předložit doklad, na kterém bude vysvětleno důvod platby. 

Průběh zaslání peněz:

  • přinesení obnosu v CZK na kteroukoli pobočku WU, vyplnění příslušného formuláře a předložení dokladu totožnosti
  • zaplacení odeslané částky včetně poplatku a obdržení kopie formuláře, kde je uvedeno kontrolní číslo peněžního převodu (MTCN)
  • informování příjemce o odeslání částky na jeho jméno, popř. sdělení MTCN.

Během několika minut si bude moci příjemce peníze vyzvednout k výplatě ve kterékoli pobočce ve Vámi uvedené zemi. Příjem vypadá přibližně takto:

  • v pobočce WU se prokážete dokladem totožnosti, popřípadě heslem (sdělí Vám odesílatel),
  • vyplníte příslušný formulář a pracovník WU ověří uvedené údaje,
  • jestliže souhlasí s těmi, které zadával odesílající, je Vám finanční obnos vyplacen.

Za nadstandardní služby se platí a tato věta se dá říci i v tomto případě. Při poslání 15.000Kč zaplatíte 1.150Kč. Rozhodnete-li se zaslat částku 200.000Kč, pak budete muset uhradit poplatek 8.480Kč.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality .

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky