Předběžné pojistné VIG v loni kleslo o 4,9 %

29.01.2014 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


V obchodním roce 2013 získal koncern Vienna Insurance Group přímé, předepsané nekonsolidované pojistné v přibližné výši 9,4 mld. EUR. To zodpovídá poklesu o 4,9 procenta. Po očištění od mimořádných vlivů by ale dosáhla Vienna Insurance Group solidního růstu pojistného o 2,2 procenta. VIG očekává růst cen povinného ručení v Česku o 10 % a také růst nákladů na odškodnění poškozených v souvislosti s novým občanským zákoníkem.

Pojistné dosáhlo zhruba 9,4 mld. EUR (-4,9 procenta) – po odečtení mimořádných vlivů představuje pojistné plus 2,2 procenta.

  • Segment „Ostatní trhy“ překonal hranici 1 mld. EUR pojistného
  • Zisk (před zdaněním) 1 kolem 350 mil. EUR
  • Normalizovaný provozní výsledek1 cca. 580 mil. EUR
  • Představenstvo navrhuje zvýšení dividendy2 na 1,30 EUR na akcii

V obchodním roce 2013 získal koncern Vienna Insurance Group přímé, předepsané nekonsolidované pojistné v přibližné výši 9,4 mld. EUR. To zodpovídá poklesu o 4,9 procenta, vyplývajícímu zejména z cíleného snížení aktivit jednorázově placeného životního pojištění v Polsku a omezení v oblasti pojištění motorových vozidel v Itálii a Rumunsku. Pokles o přibližně 1 procentní bod byl způsoben měnovými vlivy, zejména devalvací české koruny. Bez těchto mimořádných vlivů dosáhla Vienna Insurance Group solidního růstu pojistného o 2,2 procenta

V segmentu neživotního pojištění se pojistné snížilo o 1,2 procenta. Zatímco v oblasti pojištění motorových vozidel nebyl v důsledku konkurenčního tlaku na mnoha trzích zaznamenán růst, dosáhla Vienna Insurance Group potěšujících přírůstků v jiných odvětvích neživotního pojištění. Vienna Insurance Group tak zajišťuje další diverzifikaci portfolia v oblasti neživotního pojištění.

V životním pojištění kleslo pojistné o 9,3 procenta. Bez vlivu cíleného omezení v oblasti jednorázově placeného životního pojištění v Polsku zaznamenala Vienna Insurance Group v tomto segmentu růst o 2,0 procenta.

Management navrhuje zvýšení dividendy na 1,30 EUR na akcii

Rádi bychom využili dobré operativní výkonnosti a kapitálové síly našeho koncernu ve smyslu plynulého vyplácení výnosů a nabídli našim akcionářům atraktivní dividendu. Proto zamýšlíme navrhnout grémiím za obchodní rok 2013 zvýšení dividendy o 0,10 EUR na 1,30 EUR na akcii“, zdůrazňuje Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group. „Docílíme tak pozoruhodného dividendového výnosu ve výši zhruba 3,6 procenta.

Česká republika – dobrý vývoj na nejsilnějším koncernovém trhu SVE

České koncernové společnosti Vienna Insurance Group tržním podílem 33,0 procenta v porovnání s předchozím rokem dále posílily postavení jedničky na trhu. Podíl českých koncernových společností na celkovém koncernovém pojistném opět dosáhl zhruba 20 procent.

V roce 2013 získaly tři koncernové společnosti v České republice stabilní pojistné ve výši 1,9 mld. EUR. Po odečtení vlivů měnových kurzů to představuje nárůst o 3,3 procenta. Velmi potěšující je vzestup v segmentu životního pojištění. Oblast neživotního pojištění je ovlivněna ostrou soutěží v pojištění motorových vozidel. Co se týče cen povinného ručení v roce 2014, předpokládá se průměrně 1O% růst, jak uvedl Peter Hagen. Dále zmínil, že v souvislosti s novým občanským zákoníkem očekává v rámci celého trhu růst nákladů na odškodnění ve výši 3 mld. Kč ročně.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK