Plzeň vypsala soutěž na zástavbu území, kde měl být obchodní dům

03.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. února (ČTK) - Plzeň dnes vyhlásila veřejnou soutěž na podobu zástavby území, kde chtěl developer Amádeus Real postavit obchodní komplex Corso Americká za 2,5 miliardy korun. Před rokem ho odmítlo referendum, a radnice tak musí stavbě nákupního centra na místě zbouraného domu kultury bránit. Investor nedávno oznámil, že s projektem končí. Doba pro odevzdání soutěžních návrhů bude od 25. do 30. dubna, řekla ČTK šéfka útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká.

Porota zasedne 13. a 14. května a o den později by měl být názor odborníků na koncepci území zveřejněn. "Návrh mohou odevzdat autorizovaní architekti z ČR i dalších zemí EU," uvedla.

Architektonicko-urbanistická soutěž bude vyhlášena na širší území, než je 2,4 hektaru plochy určené původně na stavbu Corsa Americká. "Navrhne řešit území Americká - Nádražní - křižovatka U Jána - Denisovo nábřeží s důrazem na urbanistickou strukturu a vymezení veřejných prostranství. "Důraz je kladen na urbanistickou strukturu a vymezení veřejných prostranství, výsledek soutěže se promítne do návrhu nového územního plánu Plzně," řekla ředitelka. Bude hotový v roce 2016, o dva roky později, než radnice plánovala. Vítěz soutěže musí vyřešit také veřejná prostranství, vazby na okolní území, respektovat případná územní rozhodnutí a reflektovat potřeby vlastníků.

Amádeus Real se před několika dny rozhodl projekt Corso Americká v Plzni ukončit. Důvodem je podle jeho právního zástupce Jana Petříka nejistota v přístupu města a neustále se měnící postoje k investici, které vyústily v zastavení územního řízení. Investor do projektu vložil stovky milionů korun, jež bude požadovat po městu, stejně jako část ušlého zisku i peníze za zmařenou investici.

Ve hře je ještě prodej 2,4hektarového pozemku, který Amádeus vlastní. Radnice by za něj dala nejvíce 270 milionů Kč, k nákupu by ale musela mít jasno o využití; investor loni navrhl 500 milionů Kč. "Město je se svým přístupem na nejlepší cestě k tomu, aby se proluka po domu kultury stala na dlouhou dobu jednou z dominant Americké třídy," řekl Petřík. Pozemek dnes zčásti funguje jako parkoviště.

Plzeň už vybrala právní kancelář Kocián, Šolc, Balaštík, která ji bude zastupovat v očekávaném dlouhodobém soudním sporu s developerem. Odvolání proti výběru advokátů ještě řeší antimonopolní úřad. Vítězná kancelář podepíše s městem smlouvu na tři roky. Radnice vyčlení na každý rok na právní služby dva miliony korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK