Panasonic prudce zvýšil zisk, prodá továrny v jihovýchodní Asii

04.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Panasonic ve třetím finančním čtvrtletí více než ztrojnásobil provozní zisk na 116,6 miliardy jenů (23,5 miliardy korun). Oznámila to dnes firma. Dodala, že prodá své továrny na výrobu čipů v jihovýchodní Asii singapurské společnosti UTAC Holdings. Finanční podmínky transakce však nezveřejnila.

Zisk byl ve čtvrtletí končícím v prosinci podpořen například silným prodejem elektroniky pro automobily. Již druhé čtvrtletí za sebou tak překonal očekávání analytiků. Firma potvrdila, že v celém finančním roce počítá s provozním ziskem 270 miliard jenů.

Panasonic prodá firmě UTAC továrny v Indonésii, Malajsii a Singapuru. Japonská společnost nyní podle agentury Reuters vstupuje do závěrečné fáze rozsáhlé restrukturalizace, která má firmu zbavit neziskových aktivit. Loni firma například oznámila, že se stáhne z trhu s chytrými telefony v Japonsku.

Předloni Panasonic ohlásil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V České republice má Panasonic ještě další dva závody, a to v Plzni a v Pardubicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK