Kreditní karty už i u penzijních fondů

17.09.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní fond Credit Suisse Life & Pensions od dubna letošního roku nabízí mezinárodní kreditní kartu. Je to novinka v  nabídce nadstandardních služeb pro klienty. Podívejme se tedy blíže na výhody a nevýhody těchto produktů.

V rámci zlepšování služeb pro klienta penzijní fond Credit Suisse Life & Pensions přišel v dubnu letošního roku s novinkou. Ve spolupráci s HVB Bank nabízí pro své klienty mezinárodní kreditní kartu VISA CREDIT SUISSE. Nárok na získání karty mají klienti, kteří mají sjednáno životní pojištění nebo penzijní připojištění. Další podmínkou vydání karty je občanství ČR a čistý měsíční příjem nad 9500 Kč.

Za uplynulých pět měsíců, kdy je karta nabízená, si ji zřídilo 2928 klientů. To je téměř 54,6 % všech vydaných embosovaných kreditních kartet VISA k 30.6.2004. „Jedním z důležitých faktorů, které podpořili zájem našich klientů o kreditní karty VISA Credit Suisse byly speciální výhody – první rok je vedení karty bezplatné, po bezúročném období činí úroková sazba pouze 1,58 % měsíčně a navíc z každé platby provedené kreditní kartou se klientovi vrátí 0,2 % na jeho kartový účet,“ řekl produktový manažer Credit Suisse Life & Pensions Michal Knapp.

Klienti můžou získat úvěrový rámec od 10 000 do 180 000. Výše splátky je volitelná, minimálně však 10 % celkové dlužné částky (tj. včetně úroků a poplatků). Bezúročné období trvá až 45 dnů. Princip je nejlépe pochopitelný na zde uvedeném grafu:


Zdroj: Internetové stránky PF Credit Suisse Life & Pensions

 

Důležitým faktem je, že se bezúročné období týká pouze bezhotovostních plateb u obchodníků. Při výběru z bankomatu, musíme od prvního dne splácet i úroky. Úrok 1,58 % zní velice lákavě, ale je tam důležité slovíčko měsíčně (p.m.). Když úrok přepočteme na roční období (p.a.), dostaneme se na 18,96 %.

Ostatní penzijní fondy v rámci nadstandardních služeb mezinárodní kreditní karty nenabízejí. Klientům, kteří mají sjednáno penzijní připojištění u Penzijního fondu České pojišťovny v rámci ČP Programu zaměstnaneckých výhod, je nabízeno získání ČP Úvěrové karty YES od společnosti Home Credit Finance. Její poskytnutí je ale vázáno na pravidelný příspěvek zaměstnavatele.

Pokud uvažujeme nad zřízením mezinárodní kreditní karty je dobré porovnat si podmínky s konkurencí. Kreditní karty nabízí téměř všechny obchodní banky v České republice. Bezúročné období nebo žádné poplatky za zřízení karty jsou v podstatě standardem. Úroky z úvěru jsou v rozmezí od 0,87 % p.m. do 2,46% p.m. Výše poplatků je odvislá od poskytnutého úvěrového rámce. Srovnatelné produkty různých institucí mají i podobné poplatky. V tomto ohledu se karta VISA CREDIT SUISSE výrazně nevymyká konkurenci. Zajímavou novinkou je vracení 0,2% z každé platby na kartový účet klienta.

Kreditní karta VISA CREDIT SUISSE není žádnou novinkou a ani nenabízí žádné výrazně výhodnější podmínky. Pokud ale plánujete zřízení kreditní karty, můžete alespoň využít rok vedení karty zdarma, nebo další nabízené doplňkové služby, jako například úvěrové rizikové pojištění Credit, pojištění léčebních výloh a cestovní pojištění Travel a pojištění pro případ zneužití karty Safe.

Tip pro vás: Smlouvu o penzijním připojištění za výhodných podmínek můžete uzavřít zde.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY