Největší banka a její produkty pro studenty

21.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Velké domácí banky by se mohly dělit na ty, které poskytují studentské účty a na ty, které je neposkytují. Proč dávat studentům výhody, když jsou stejně po většinu studia v mínusu?

Téma týdne: Studente, vyber si banku

Odpověď na otázku z úvodu najdeme snadno. Banky se všemožně snaží získat nové klienty a kdo jiný, než absolvent vysoké školy je do budoucna perspektivním klientem? Dnes mu půjčíme (na tučný úrok) pár tisícikorun a po studiích nám bude na konto posílat vydělané desetitisíce! Šikovná politika.

Mezi banky, které nabízejí speciální studentské účty patří také Československá obchodní banka (ČSOB). Největší tuzemská banka, patřící do skupiny KBC, se tak připojila k těmto "studentským" bankám:

  • eBanka
  • Komerční banka
  • Česká spořitelna

Ono "studentské" neznamená že by poskytovaly pro studenty natolik vyjímečné služby, ale pouze tyto čtyři ústavy (z celkem 26 licencovaných bank) se snaží vyjít vysokoškolákům alespoň částečně vstříct.

ČSOB studentské konto je určeno všem studentům řádného studia na tuzemských a zahraničních vysokých školách ve věku od 18 do 30 let. Mezi hlavní výhody patří možnost poskytnutí povoleného přečerpání účtu a to nejdříve po třech měsících od založení účtu.  Maximální povolené přečerpání bez zajištění je možné do 6000 Kč se zvýhodněným  úrokem 12,9 %. U studentského účtu je samozřejmostí možnost zřízení  elektronického bankovnictví. Majitel Studentského konta navíc získá jednu kartu ISIC zdarma. Přehled o poskytovaných zvýhodněních najdete v následující tabulce:

Program ČSOB Studentské konto cena
Zřízení ČSOB Studentského konta zdarma
Správa a vedení ČSOB Studentského konta (měsíčně) zdarma

Vydání a vedení mezinárodní platební karty Maestro student

zdarma
Možnost poskytnutí povoleného přečerpání osobního účtu ano
Možnost obchodování s cennými papíry ano, smlouva zdarma
Zvýhodněné úročení kladného zůstatku na účtu v roční výši 1,2 %
Zrušení účtu 200 Kč
Zprostředkovatelská odměna za získání každého nového majitele ČSOB Studentského konta ano
Zdarma získání studentské karty ISIC ano
Služby elektronického bankovnictví zdarma zdarma

Na letošní podzim banka připravila pro studenty, kteří si nově zřídí studentské konto dárek: batoh s ledvinkou. A to není vše. Student sice nedostane za vedení účtu žádnou finanční prémii, ale není třeba litovat. Banka má pro všechny studenty připravenou soutěž. "V září a říjnu se studenti mohou zúčastnit soutěže o nejlepší slogan na téma bohatší studentský život. Autor vítězného sloganu získá 200 tisíc Kč a slogany na druhém a třetím místě budou oceněny částkou 100 tisíc Kč," prozradil nám Pavel Hejzlar, tiskový mluvčí ČSOB.

A to je vše. Není to málo. Když se ale zeptáte studentů, možná by chtěli více. Co třeba libovolný počet výběrů z bankomatů sítě banky zcela zdarma? Na to by se jistě nechalo pár nových studentíků zlákat. Při počtech nových studentů VŠ může ono "pár" znamenat i několik tisícovek nových klientů. Není toto dobrý námět na zlepšení služeb?

Sledujte další naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků a neplaťte více, než musíte!

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky