Statistici dnes zveřejnění odhad HDP za loňský rok

14.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní předběžný odhad hrubého domácího produktu (HDP) za 4. čtvrtletí 2013 a za celý loňský rok. HDP se používá k určování výkonnosti ekonomiky. Podle odhadů analytiků oslovených ČTK tuzemská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla mezičtvrtletně v průměru o 0,6 procenta, kdežto meziročně zhruba o 0,2 procenta klesla.

Ve třetím čtvrtletí roku 2013 vykázal český HDP podle zpřesněných údajů statistiků z letošního ledna mezičtvrtletní růst o 0,2 procenta. Ekonomice se tak dařilo dvě čtvrtletí za sebou. V meziročním srovnání ekonomika klesla o 1,2 procenta. Meziroční pokles HDP ve třetím čtvrtletí byl podle ČSÚ důsledkem klesající investiční aktivity a slabé zahraniční poptávky.

Analytici odhadují, že poslední loňské čtvrtletí zopakuje mezičtvrtletní růst HDP. Nebude to však stačit k vyrovnání poklesů ekonomiky z přelomu let 2012 a 2013. V meziročním srovnání tedy pravděpodobně zůstane česká ekonomika v propadu. Až během letošního roku se zřejmě růst ekonomiky zrychlí díky zlepšení situace v eurozóně a poklesu pesimismu na straně domácností.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK