Co týden dal? Konec lichvy v Čechách

14.02.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sněmovna tento týden podpořila návrh hnutí Úsvit na omezení lichvy. Poslanci hnutí chtějí v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů u úvěrů (RPSN). Více se dočtete v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Eurozóně podle rostoucího počtu významných ekonomů hrozí čím dál větší nebezpečí, že se dostane do podobně ničivé deflační spirály, s jakou se zhruba 20 let potýkalo Japonsko. To kontrastuje s převládajícím názorem politiků, že deflace, tedy pokles spotřebitelských cen, v eurozóně nehrozí, píše agentura Reuters.
Více informací

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,4 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém kvartálu. Meziročně se hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,3 procenta a rovněž zrychlil z úrovně 1,1 procenta ve třetím čtvrtletí. V dnešním předběžném odhadu to sdělil spolkový statistický úřad.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v listopadu vystoupila na nový rekord 28 procent, a zvýšila se tak z 27,7 procenta, kde byla o měsíc dříve. Oznámil to tamní statistický úřad ELSTAT. Nezaměstnanost v Řecku tak byla více než dvojnásobkem průměru eurozóny, kde v listopadu její míra činila 12,1 procenta.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) rozhodl o uvolnění další části z dohodnuté finanční pomoci Portugalsku v částce 910 milionů eur (25 miliard Kč). Plyne to z dnešního oznámení fondu. V rámci tříletého programu z května 2011 fond zemi půjčil již 25,1 miliardy eur z celkové slíbené sumy 26,9 miliardy eur, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Nizozemská finanční skupina ING v loňském roce zvýšila čistý zisk o 22 procent na 3,26 miliardy eur (téměř 90 miliard Kč). Skupina ING je jedním z největších poskytovatelů finančních služeb v Evropě, na český trh vstoupila v roce 1991 prostřednictvím ústavu ING Bank.
Více informací

Průmyslová výroba v eurozóně v prosinci meziměsíčně klesla o 0,7 procenta po listopadovém nárůstu o 1,6 procenta. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Dodal, že v celém loňském roce se produkce snížila o 0,8 procenta.
Více informací

Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny v lednu nečekaně vzrostl na 31,9 miliardy USD (643 miliardy Kč) z prosincových 25,6 miliardy USD. Růst dovozu byl nejvyšší za šest měsíců a tempo růstu vývozu se více než zdvojnásobilo, oznámil čínský celní úřad. Silné údaje o obchodu překvapily trhy a zmírnily obavy ze zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni čerpadlářům za prodej nekvalitních paliv 60 pokut v celkové hodnotě 11,8 milionu korun. Podíl nejakostních paliv na trhu klesl meziročně na 2,9 procenta. ČOI u čerpacích stanic odebrala 2495 vzorků motorových paliv, z nichž 73 nevyhovělo. Inspekce to oznámila v tiskové zprávě.
Více informací

Hromadné propouštění oznámilo v lednu úřadům práce 17 firem. O práci tak v příštích měsících přijde 1653 lidí, což je meziročně o 24 osob méně. Propouštění se dotkne zejména zaměstnanců ze středočeských okresů Benešov a Kolín, ale také Prahy. Vyplývá to z údajů Úřadu práce.
Více informací

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dostal za úkol udělat všechno pro to, aby dva bloky Jaderné elektrárny Temelín byly zahájeny a dostavěny bez státních garancí. O vypracování takového plánu ho požádal premiér Bohuslav Sobotka. Mládek to řekl na Žofínském fóru. Premiér minulý týden uvedl, že vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Temelína.
Více informací

Finální verzi nové dohody o partnerství, která umožní čerpání peněz z evropských fondů v novém období, pošle Česká republika do Bruselu do 22. dubna, řekla novinářům po jednání v Evropské komisi česká ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Bez dohody není možné čerpat peníze v nyní začínajícím programovacím období do roku 2020. S eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem se také Jourová dohodla na spolupráci, která by měla co nejvíce snížit hrozící ztráty z období minulého.
Více informací

Pouze 11 z 25 účastnických fondů doplňkového penzijního spoření překonalo za rok 2013 svými výnosy loňskou inflaci. Ta činila 1,4 procenta. Jedničkou se stal fond Conseq Globální akciový s 19procentním výnosem, který těžil z dvouciferného růstu evropských i amerických akcií. Na druhém konci žebříčku je ING světovch akcií s výnosem 0,1 procenta. ČTK to sdělila poradenská firma Swiss Life Select.
Více informací

Nejnovější údaje o vývoji inflace potvrzují správnost rozhodnutí České národní banky (ČNB) oslabit intervencemi domácí měnu. Uvedl to podle agentury Reuters guvernér ČNB Miroslav Singer. Dodal, že v současnosti není zapotřebí politiku banky měnit.
Více informací

Sněmovna podpořila v úvodním kole návrh hnutí Úsvit na omezení lichvy. Poslanci hnutí chtějí v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů u těchto úvěrů, takzvanou RPSN. Ve výborech se bude předloha pravděpodobně měnit. Pravice ji kritizovala, s návrhem na zamítnutí ani návrhem na vrácení normy autorům k dopracování ale neuspěla.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU