Praha navýší jmění KCP o 800 milionů, peníze půjdou na opravy

18.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Pražští radní rozhodli navýšit základní jmění Kongresového centra (KCP) o 800 milionů korun, a to formou upsání nových akcií hlavním městem. Peníze budou sloužit na rekonstrukci budovy KCP, hotelu Holiday Inn a business centra. Úpis akcií musí ještě schválit na svém jednání 27. února zastupitelé hlavního města.

Požadavek na tento krok vzešel od ministerstva financí, jehož prostřednictvím se stal stát v závěru loňského roku majoritním vlastníkem KCP, když upsal akcie za dvě miliardy korun. Z peněz centrum zaplatí v dubnu svůj dluh. V říjnu loňského roku Praha snížila základní kapitál KCP o 526,3 milionu korun na 880 milionů Kč.

Vnitřní dluh KCP dosahuje podle odhadu vedení centra až půl miliardy. Postup musí kromě zastupitelů schválit valná hromada.

Vedení KCP začne s prvními opravami letos. Jako první přijdou na řadu nákupy chybějícího vybavení, úpravy podhledů nebo oprava zastaralé kotelny, jejíž účinnost je špatná. Další peníze půjdou na opravu technologického zázemí včetně audiovizuální techniky, do obnovy elektrických rozvodů nebo do úpravy interiérů, centru totiž chybí výstavní prostory. Investice půjdou také do energetického fungování budovy.

KCP se od roku 2000 dostalo do dluhu zhruba čtyři miliardy. Ručitelem byl stát, KCP si totiž půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Polovinu půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun v uplynulých týdnech zaplatil stát svým vstupem do majetkové struktury KCP. Centrum ročně vykazuje zisk zhruba 60 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK