Skupina EIB loni podpořila ekonomiku více než 75 miliardami eur

19.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. února (zpravodaj ČTK) - Celkem 75,1 miliardy eur (asi 2 biliony korun) podpořila loni ekonomiku Evropská investiční banka (EIB) a její dceřiný Evropský investiční fond (EIF). V EU jako takové skupina investovala 67,1 miliardy (přes 1,8 bilionu), tedy meziročně o 42 procent více. Na dnešní bilanční tiskové konferenci v Bruselu to uvedl prezident skupiny EIB Werner Hoyer. Na Česko podle údajů EIB loni připadlo 749 milionů eur (asi 20 miliard korun), tedy asi jedno procento podepsaných kontraktů.

Nejvíce se banka podílela na financování španělské ekonomiky, kde kontrakty přesáhly 10 miliard eur (asi 270 miliard Kč) a tvořily tedy skoro 15 procent celkových investic EIB v loňském roce. Po Španělsku je v tabulce na druhém místě Itálie, pak Německo, Velká Británie či Polsko a další země.

"Před rokem jsem zde prohlásil, že uděláme, co budeme moci, abychom překonali krizi a pomohli obnovit důvěru. Dnes mohu říct, že jsme dodrželi slovo," prohlásil Hoyer před novináři. Zdůraznil především podporu banky malým a středním podnikům, významné součásti evropských snah o obnovu růstu a zvyšování počtu pracovních míst bloku, v němž mnohé země trápí nebývale vysoká zaměstnanost.

Půjčky EIB malým a středním podnikům loni dosáhly 18,5 miliardy eur (skoro 500 miliard korun), EIF poskytl další 3,4 miliardy eur (skoro 92 miliard Kč). Spolu se soukromými investory tak skupina podle Hoyera firmám podobného typu umožnila dosáhnout na skoro 50 miliard eur (přes 1,3 bilionu korun), přímou nebo nepřímou podporu dostalo na 230.000 firem s asi 28 miliony zaměstnanců po celé Evropě. Konkurenceschopnost EU a její vývoj a inovace EIB podpořila 17,2 miliardy eur (asi 464 miliard korun).

EIB, jejímiž akcionáři jsou všechny členské země unie, loni podporovala také dlouhodobé evropské priority, když podepsala půjčky za 19 miliard eur (513 miliard korun) týkající se klimatických změn a 15,9 miliardy eur (429 miliard korun) na podporu rozvoje strategické infrastruktury.

Kapitálová dostatečnost EIB se v roce 2013 zvýšila z 23,1 procenta na 28,7 procenta v důsledku rozhodnutí unijních zemí navýšit kapitál banky. Ke konci roku byla celková hodnota jmění na úrovni 512 miliard eur (přes 13,8 bilionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK