Colliers: Objem realitních investic loni v ČR vzrostl o 82 pct

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Objem realitních investic v ČR loni vzrostl o 82 procent. Investoři uzavřeli obchody za celkem 1,1 miliardy eur (30,15 miliardy korun), více než polovinu z toho (565 milionů eur, 15,5 miliardy korun) však tvořily tři největší transakce. Vyplývá to z aktuální analýzy, kterou dnes zveřejnila mezinárodní realitní poradenská společnost Colliers International.

Největší loňskou realitní transakcí na českém trhu byla koupě administrativního komplexu The Park americkou společností Starwood Capital za 280 milionů eur (7,67 miliardy korun). Komplex nabízí 116.000 metrů čtverečních kancelářských ploch v Praze 4, které jsou obsazeny řadou mezinárodních společností jako například Sony, IBM, DHL, Accenture a Oracle.

Hlavní pozornost investoři loni podle Colliers zaměřili na kancelářské nemovitosti, které představovaly 62 procent veškerých transakcí. Tento podíl byl podobný jako v roce 2012 a je jen nepatrně vyšší než pětiletý průměr, který dosahuje 56 procent. Nicméně sektor logistiky také zaznamenal neobvykle vysokou úroveň investiční aktivity, když se na objemu všech transakcí podílel 28 procenty. Pětiletý průměr v logistickém odvětví přitom je 15,6 procenta.

Nejaktivnější byli na českém trhu američtí investoři, kteří loni zprostředkovali 36 procent všech realitních investic. Činili se také čeští investoři, kteří uzavřeli obchody za celkem 355 milionů eur (9,7 miliardy korun). Z jejich pohledu tak jde o druhý nejúspěšnější rok.

Colliers odhaduje, že podobný trend bude panovat i letos, kdy by měl být objem realitních investic ještě vyšší. "Mezi podnikatelskou komunitou převládá opatrný optimismus. Jsme svědky rostoucí tendence odklonu od čistého zaměření na úspory k plánování růstu obchodních aktivit při snaze zlepšovat pracovní prostředí," prohlásil generální ředitel Colliers International v České republice Omar Sattar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK