Odbory: Většina firem kovoprůmyslu zvedne mzdy nejméně o inflaci

05.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. března (ČTK) - Zhruba dvě třetiny podniků v kovoprůmyslu by podle Odborového svazu KOVO měly zaměstnancům letos zvýšit mzdy nejméně o inflaci, kterou odbory čekají ve výši 1,5 procenta. ČTK to dnes při jednání Rady Odborového svazu KOVO v Hradci Králové řekl předseda svazu Josef Středula. KOVO je se 127.000 členy největším odborovým svazem v zemi a jeho organizace uzavírají kolektivní smlouvy v přibližně 700 podnicích.

Odhad letošního růstu mezd podle Středuly vyplývá z dosavadního průběhu kolektivního vyjednávání. "Zatím bylo pro letošní rok uzavřeno 298 kolektivních smluv. U 70 procent z nich je růst nad námi očekávanou inflaci, lidem se tedy zvýší reálné příjmy. U asi 130 podniků by měl být nárůst vyšší než tři procenta," řekl Středula. Ve zbývajících 400 podnicích jednání o kolektivních smlouvách ještě běží nebo tam jsou v platnosti víceleté smlouvy.

U přibližně 30 procent podniků v sektoru kovoprůmyslu se podle odborů z různých důvodů nepočítá s růstem mezd nad inflaci. Podle Středuly jde o firmy trpící nedostatkem zakázek, například se to týká podniků navázaných na stagnující stavebnictví. Někde mohly odborové organizace před růstem mezd upřednostnit udržení zaměstnanosti. Nikde zatím podle Středuly při jednáních o kolektivních smlouvách nedošlo ke konfliktu a do žádného jednání zatím nemusel vstoupit zprostředkovatel.

Přes dohody o růstu mezd však podle Středuly z podniků nezaznívají zprávy o vyváření nových pracovních míst. "Při vyjednáváních máme informace o hrozbě dalších propouštění. V některých případech jsou i obavy o vymístění firem mimo území ČR. Pokud firmy něco konají, tak razantně zvyšují produktivitu práce, kdy na omezený nebo snížený počet zaměstnanců nasazují zcela nové výkony," řekl Středula. O stále trvající nejistotě u řady firem podle něj svědčí i to, že nové zaměstnance přijímají jen na dobu určitou či přes agentury.

Například zaměstnancům ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel letos vzrostou mzdy o 1,3 procenta. Navýšení mezd považují tamní odbory za úspěch, protože podnik je třetím rokem ve ztrátě. "Znamená to průměrně 400 korun, které dává majitel na zaměstnance. V základním tarifu máme 250 korun a pak 150 korun osobní ohodnocení, které budou zaměstnancům rozdělovat nadřízení," uvedl předseda odborů Zdeněk Kološ.

V největší české firmě Škoda Auto kolektivní vyjednávání ještě neskončilo. Odbory ve Škodě již dříve uvedly, že letos nebudou vyžadovat skokový nárůst mezd. Na základě nynější smlouvy, která platí do konce března, vzrostly mzdy ve Škodě o tři procenta oproti předcházejícímu období.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK