ČSÚ dnes zveřejní zpřesněné údaje o HDP za čtvrté čtvrtletí

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loni a za celý rok 2013. Spolu s tím zveřejní i strukturu vývoje hrubého domácího produktu. Podle údajů z 14. února v posledním loňském čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stoupl o 1,6 procenta a meziročně o 0,8 procenta, což bylo výrazně nad odhady. Za celý rok pak hlásil ČSÚ pokles ekonomiky o 1,1 procenta.

Tuzemská ekonomika tak podle dřívějších údajů vykázala jeden z nejrychlejších mezičtvrtletních růstů mezi okolními zeměmi, rychleji rostlo ze zemí EU jen Rumunsko.

V rámci dnes zveřejněné struktury českého HDP za čtvrté čtvrtletí bude podle analytika České spořitelny Jana Šediny zajímavé sledovat, do jaké míry dojde ke změně příspěvku tvorby fixního kapitálu, která byla ve čtvrtém čtvrtletí největším tahounem meziročního růstu HDP o 0,8 procenta. "S ohledem na výrazný nárůst maloobchodních tržeb během listopadu a prosince by rovněž mohlo dojít k pozitivní revizi příspěvku spotřeby domácností, která dle předběžného odhadu působila na růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí neutrálně," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK