ECHO24.cz: Státní pozemkový úřad dočasně povede Martin Vrba

07.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes dočasně pověřil vedením Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Martina Vrbu. Uvedl to server ECHO24.cz. Má dočasně nahradit odvolaného šéfa úřadu Petra Šťovíčka. Ředitel odboru komunikace MZe Hynek Jordán ale informaci o pověření Vrby ČTK nepotvrdil s tím, že Jurečka oznámí jméno nového šéfa v pondělí.

Vrba dosud vedl krajskou pobočku SPÚ v Ústeckém kraji. Podle serveru by mělo jít pouze o dočasné řešení. Ministr na post plánuje vypsat výběrové řízení.

Jurečka na konci února odvolal Šťovíčka poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga. Podle TV Nova daroval Rittigovi k narozeninám obraz, na němž je lobbista zobrazen jako bůh Zeus. "Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig," uvedl tehdy Jurečka.

Šťovíček poté v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že obraz byl míněn jako recese a nejednalo se o drahé umělecké dílo. "Podobný obraz jsem ostatně věnoval i jiným osobám při podobných příležitostech. Z oslavy narozenin, kde bylo odhadem více než 150 dalších lidí, jsem po chvíli odešel," řekl Šťovíček. Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Pozemkový úřad má na starosti i církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun. ČSSD a ANO navrhly snížení náhrad a Sobotka chce vytvořit pro monitorování restitucí tým pěti členů vlády, včetně dvou sociálních demokratů. Na restituce měl dohlížet jen ministr zemědělství, úřad však připadl KDU-ČSL, která považuje majetkové vyrovnání za hotovou věc. Jurečka ale kategoricky vyloučil, že by se odvolání Šťovíčka týkalo církevních restitucí. Žádné pochybení pozemkového úřadu zatím ministr v agendě restitucí nezaznamenal.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK