Stavební spořitelny chtějí nalákat mladé klienty

30.09.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Smlouva stavebního spoření by neměla chybět v portfoliu každé rodiny. Stále patří mezi nejbezpečnější investice s přijatelnou výnosnosti. Přečtěte si co připravili spořitelny pro mladé klienty.

Stavební spoření se těší velkému zájmu střadatelů. Není divu. Stále patří mezi investici, která je výnosná a přitom málo riziková. Průměrná výnosnost z uspořené částky je většinou nepřímo úměrná výši úroku z poskytovaného úvěru. Při sjednávání stavebního spoření byste měli mít na paměti, zda Vám bude sloužit pouze ke spoření, nebo si budete chtít půjčit. Obrovským lákadlem pro klienty je státní podpora. Od začátku tohoto roku se měnila pravidla poskytování. Stát nyní nabízí 15 % z ročně uspořené částky (nejvýše však z 20 000 Kč). I přes snížení maximální roční výše na 3000 Kč, je stále pro klienty velice zajímavá. Státní podporu získáte pokud spoříte alespoň šest let. Pokud naspořené peníze vyzvednete dříve přijdete o značnou část prostředků a vaše peníze nebudou výhodně zhodnoceny.

Úspory ze stavebního spoření nejsou účelově vázány, znamená to, že je můžete použít na cokoliv. Pokud ale budete chtít využít úvěr, musíte ho opravdu použít na řešení bytové otázky. Úvěry jsou úročeny fixní úrokovou sazbou, která je relativně nízká ( ve většině případů je od 3 do 6 % ročně). Pro získání řádného úvěru musíte spořit alespoň 24 měsíců, získat hodnotící parametr a naspořit částku, která je stanovena jednotlivými stavebními spořitelnami. Pro případ, že budete chtít úvěr dříve, můžete využít překlenovacího úvěru.

Z výše uvedených údajů vyplývá výhodnost tohoto produktu. Výjimkou nejsou ani rodiny, kdy každý člen domácnosti má uzavřenou smlouvu. Stavební spoření je možno uzavřít i pro nezletilé děti. Právě ty jsou jednou z hlavních cílových skupin všech spořitelen. Zatímco se tržní potenciál v případě starších klientů značně vyčerpal během let existence spořitelen, mladí klienti se neustále rodí. Z těchto důvodů se spořitelny snaží nalákat nové střadatele speciálními produkty pro děti a mládež.

Tabulka: Porovnání nabídek stavebních spořitelen

Stavební spořitelna omezení sleva vstupní úhrady (%) max. sleva (Kč)
Stavební spořitelna ČS do 18 let 90 % (ročník 2004); 30 % (ostatní) 1000
ČMSS do 18 let (včetně) 50 % 1500
HYPO SS do 18 let 50 % 1500
VSS KB do 29 let 25 % není uvedeno
Wüstenrot Kamarád do 15 let 100 % * 1500
Wüstenrot pro držitele karet spol. Alive 50 % není uvedeno
Raiffeisen SS bez omezení do 30.11. 25 % není uvedeno

*smlouva musí být uzavřena na částku 150 000 Kč

Z údajů v tabulce je zjevná tvrdá konkurence mezi jednotlivými stavebními spořitelnami. Všechny nabízejí výhody pro děti a mládež, ale ani jedna z nabídek se výrazně neodlišuje od ostatních.
Pokud uvažujete nad sjednáním spoření pro své dítě, měli byste určitě využít těchto výhod. Dalších až 600 korun získáte, jestliže si spoření sjednáte přes náš online prodej.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ