Průměrná mzda Středočechů v 4.čtvrtletí stagnovala na 26.249 Kč

11.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Průměrná hrubá mzda ve Středočeském kraji byla v loňském čtvrtém čtvrtletí 26.249 Kč. V meziročním srovnání stagnovala, snížila se o deset korun. Reálně však průměrný výdělek klesl mnohem výrazněji, protože spotřebitelské ceny se v daném období o 1,1 procenta zvýšily. Platy ve středních Čechách patří nadále k nejvyšším v zemi, více než Středočeši mají na výplatních páskách jen Pražané. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Za celý loňský rok činila průměrná mzda ve Středočeském kraji 25.001 Kč, tedy o 0,8 procenta více než předloni. V korunovém vyjádření je to nárůst o 200 Kč. Inflace za loňský rok byla 1,4 procenta.

V celé republice se průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí meziročně snížila o 1,8 procenta na 26.637 korun. Průměrná mzda za celý loňský rok činila 25.128 Kč, což je meziročně o 0,1 procenta více. Reálně mzda ale klesla o 1,3 procenta.

Nejvyšší mzdy v regionu mají tradičně pracovníci na Mladoboleslavsku, což ovlivňují hlavně výdělky zaměstnanců automobilky Škoda Auto. V největší tuzemské automobilce jsou na české poměry dlouhodobě nadprůměrné platy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK