Poslední změny zákona o DPH

01.10.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Nový zákon o dani z přidané hodnoty platí již přes tři měsíce a plátci v něm vidí stále více nejasností. Ministerstvo financí ČR připravilo novelu tohoto zákona, jejíž nejdůležitější změny Vám právě předkládáme...

V novele zákona nejsou žádné výrazné změny ve výši sazeb DPH, přesto úpravy mají zásadní vliv především na některé praktické postupy a problémy při uplatňování DPH. Více či méně se změny dotknou veškerých společností podnikajících v České republice.

Předfakturace

Návrh nově upravuje postup při přefakturaci energií (elektřina, plyn, voda, chlad, teplo), služeb a osvobozených plnění. Operace, která se často využívá, bude v zákoně nazvána „přeúčtování“. V novele je navrhnuto:

  • Dojde-li k uplatnění odpočtu nebo přeúčtuje-li se od neplátce DPH, plnění se znovu zdaní.
  • Neuplatní-li se odpočet, pak se plnění nebude znovu zdaňovat.

Změny budou mimo jiné využity také osobami pronajímajícími nemovitosti, které přefakturovávají energie a jistě i leasingovými společnostmi přeúčtovávajícími například pojištění.

Osvobození od daně

V případě, že novela bude schválena, osvobodí se finanční a pojišťovací činnost od daně. Finanční pronájem nemovitostí bude osvobozen již po třech letech od nabytí nebo kolaudace stavby.

Změna sazeb daně

Služby, které podléhají snížené sazbě daně z přidané hodnoty, budou rozšířeny o některé opravy zdravotnických prostředků, stavebních a montážních prací spojených s výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravou staveb pro sociální bydlení. Obráceně, tedy do základní sazby, budou přeřazeny ubytovací služby. Do pěti procentní sazby DPH bud patřit pouze ubytování studentů ve vysokoškolských kolejích v průběhu jejich studia.

DPH při dovozu a celní úřad

V novele je stanovena povinnost uplatnění postupu samovyměření daně u dovozu zboží plátce do ČR. Plátce tedy nebude DPH platit celnímu úřadu, ale bude jej vykazovat přes daňové přiznání. Vyhne se tím jakéhokoliv dalšího administrativního opatření.

Registrace k DPH

Díky rozšíření definice osoby platící daň, může vzniknout povinnost registrace i těm společnostem, které uplatňovali plnění osvobozená od DPH bez nároku na odpočet daně.
Nyní bude také možnost zpětné registrace v ČR zahraničních osob a osob registrovaných k dani v jiném členském státě. K tomu přibudou osoby, na které se povinnost registrace bude vztahovat.
Také se změní výpočet obratu osoby registrované k dani v jiném členském státě či zahraniční osoby povinné k dani uskutečňující ekonomické činnosti v ČR.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ