ČSOB Pojišťovna sazby ručení výrazně nezmění

30.09.2004 | , Finance.cz
Ručení


První subjektem, který vyhlásil ceny povinného ručení na rok 2005, je ČSOB Pojišťovna. Sazby pojištění u většiny kategorií příliš nezmění.

„Ceny povinného ručení pro rok 2005 zůstanou prakticky na stejné výši jako letos, přestože se v důsledku změny sazby DPH zvýšily ceny prací v servisech, nově bylo v povinném ručení zavedeno jednorázové odškodnění pozůstalých a i nadále se zvyšuje rozsah škod, jež se z povinného ručení vyplácejí,“ sdělila mluvčí ČSOB pojišťovny Kateřina Hamerská.

Roční pojištění vozu s objemem 1000-1350 cm3 s limitem plnění 24 milionů korun u škod na majetku a 44 milionů u škod na zdraví například přijde v roce 2005 při maximálním segmentačním zvýhodnění a nejvyšším bonusu na 2153 korun, zatímco letos to bylo 2328 korun. Při započtení slev za roční placení pojistného a sjednání jiného pojištění u ČSOB Pojišťovny, které vstoupily v platnost v průběhu roku 2004, může pojistné klesnout dokonce na 1983 korun. Provozovatelé vozidel starších deseti let budou moci neustále čerpat slevu 20%. Maximální sleva může dosáhnout až 36%.

Pojišťovna bude i nadále rozlišovat klienty nejen podle objemu vozidla a zaviněných nehod, ale i z hlediska stáří vozu a bydliště jeho vlastníka. Důvodem je, že méně nehod způsobují řidiči starších vozidel a řidiči z menších měst a venkova.

Mimoto také zvýšila počet regionů, ve kterých jsou sazby o 10% nižší, z letošních 13 na 35. Cenové zvýhodnění se již týká zhruba poloviny ČR (zejména Východočeský kraj, Morava a Západočeský kraj). Naproti tomu v Praze, kde dochází k největšímu počtu nehod, budou mít vlastníci vozů dvacetiprocentní přirážku.

Ostatní pojišťovny sazby na příští rok prozatím neprezentovaly. Učiní tak v průběhu října. "Zvažujeme různé varianty rozlišení. Jako nejspravedlivější v tuto chvíli ale považujeme rozlišení řidičů zejména podle jejich řidičského umění. Kdo jezdí slušně, získá bonus, kdo naopak často způsobuje nehody, výrazně si připlatí," uvedl pro ČTK například vrchní ředitel pojištění motorových vozidel České pojišťovny Petr Kůt.

V zahraničí je rozlišování řidičů i vozidel podle nejrůznějších kritérií běžnou záležitostí. Někde existují dokonce jiné sazby pro muže a pro ženy, jinde zase záleží na barvě vozidla.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení